23948sdkhjf

Byggeriet er åbne over for tiltag mod social dumping

Mens flere aktører i byggeriet er kritisk over for en stigning i lærlingelønnen, er der omvendt umiddelbar støtte til tiltagene mod social dumping i byggeriets overenskomst - dog med visse forbehold

Tiltag mod social dumping er et af de elementer, som blandt andet har fået plads i overenskomstaftalen mellem 3F’s Byggegruppe og Dansk Byggeri.

Et element, flere virksomhedsledere i byggeriet som udgangspunkt ser positivt på har fået plads, men samtidigt fremhæves det, at det kan være svært at sikre sig.

Ifølge Fagbladet 3F er det blandt andet skrevet ind i overenskomsten, at hovedentreprenører fremover skal give oplysninger om deres underentreprenører på begæring fra tillidsmanden eller 3F, og at hovedentreprenøren har et ansvar for, at deres underentreprenører også overholder overenskomsten.

- Vi er helt enige i, at social dumping er noget, vi ikke skal have, men man løser det ikke alene ved at lægge ansvar over på hovedentreprenøren, fremhæver Lars Jørgensen, medejer af Poul Pedersen A/S Murer- og entreprenørfirma, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Han henviser blandt andet til, at hovedentreprenører ikke kan gardere sig 100 procent mod eksempelvis falske lønsedler fra underentreprenører.

Mogens Laustsen, adm. direktør hos Dansk Halbyggeri, og Claus S. Rasmussen, adm. direktør i Egil Rasmussen A/S, er enig.

Claus S. Rasmussen fortæller, at de har oplevet kunder, der har krævet lignende tiltag og fremhæver:

- Vi kan kun fremlægge det, som vores underentreprenører kommer med, og så må man gå ud fra, det er gode varer, siger han.

- Vi kan kun gøre det, vi gør i dag: vores bedste, supplerer Mogens Laustsen, mens Martin Skou Heidemann, adm. direktør i Skou Gruppen fremhæver, at han er "meget spændt på at se den konkrete ordlyd" i forbindelse med tiltagene på området.

Han fremhæver, at Skou Gruppen ikke oplever udfordringer med at leve op til reglerne her, men at han har ønsket et generelt fokus længe:

- Jeg har længe synes, at der har trængt til at blive strammet op over for skiderikkerne i branchen, siger han.

Michael Lund, adm. direktør i Lund & Staun A/S, fremhæver, at de allerede har taget skridt i den efterspurgte retning.

Når virksomheden laver aftaler med underentreprenører, så er det allerede skrevet ind, at de skal leve op til dansk overenskomst, fortæller han og medgiver, at det kan være svært at gardere sig, men at det er vigtigt med fokus, da branchen ellers "graver sin egen grav".

Også fokus på arbejdsmiljøet
ud over tiltag mod social dumping noterer Martin Skou Heidemann sig, at der i overenskomsten er fokus på arbejdsmiljø.

- Der er helt på sin plads. Det er nødvendigt, at vi får tiltrukket flere til branchen, og så nytter det ikke noget, at ulykkesstatistikken er, som den er. Der skal gøres noget, siger han.

Også Claus S. Rasmussen og Michael Lund fremhæver det som fornuftigt.

Generelt mener Martin Skou Heidemann, at overenskomstforliget ligger på et minimumsniveau og fremhæver, at der er "masser af udfordringer, som ikke er taget med".

Han peger i den forbindelse på "alt for store forskelle på, hvad en tømrer må i forhold til en snedker og i forhold til en murer".

- Det er ikke til glæde for nogen. I en virksomhed som vores, hvor der er mange faggrupper, bliver det tungt at administrere. Det kunne vi godt have tænkt os, at der var blevet ryddet op i, siger han.

Han - og de andre virksomhedsledere - udtrykker samtidigt tilfredshed med, at aftalen er landet.

- Vi har ikke behov for uro på arbejdsmarkedet. Nu ved vi, hvad vi har at forholde os til, lyder det.

Læs flere reaktioner på OK: Overenskomst: Byggeriet revser stigning i lærlingeløn

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141