23948sdkhjf

Tre nye tendenser skubber til byggebranchens fundament

Hvis man vil følge med udviklingen, er der tre væsentlige forretningsmuligheder, mener dagens debattør

’Under ombygning’ kunne med rette være byggebranchens nye pay-off. Mange af branchens virksomheder skal forholde sig til nye tendenser, som vil udfordre og forandre deres forretningsfundament.

Tre tendenser træder tydeligt frem: Resultat- og performancekontrakter, modulopbyggede konstruktioner og byggerobotter. Det er ikke længere science fiction, men nye muligheder, som skal omsættes til forretning.

Flere resultat- og performancekontrakter
Om fem år vil en tredjedel af bygherrerne kræve resultatbaserede kontrakter, forudser Transparency Market Research. Kontrakterne vil fokusere på forretningsværdi og performance, snarere end materialeforbrug og mandetimer.

Tag for eksempel et sygehusbyggeri. Hvis man vil gøre sig forhåbninger om at vinde kontrakten, skal man skabe værdi og fx kunne garantere, at sengekapaciteten kan udvides med et vist antal over tid, eller at byggeriet bidrager til at forbedre patienternes helbred. Og værdien skal være målbar.

Hvad kan du gøre for at omstille din forretning? De nye kontrakttyper kræver en dybere og mere analytisk brug af data. IoT (tingenes internet) spiller her en vigtig rolle, fordi det gør det muligt at måle ting i byggeprocessen undervejs. Ved at bruge data aktivt kan du blive skarp på din virksomheds performance og hvilken ekstra forretningsværdi, I kan tilbyde byggeriet.

Store modulopbyggede konstruktioner
Ifølge analysefirmaet Gartner vil halvdelen af alle byggeprojekter anvende off site modulopbyggede konstruktioner om fem år. Både store og små konstruktioner bygges som moduler på fabrik og samles på byggepladsen. Det reducerer lønomkostninger og byggetiden med 50 pct., forurener mindre og øger byggesikkerheden.

Lufthavnen i Heathrow er et eksempel på en vellykket modulkonstruktion, og i Singapore er man begyndt at bygge komplette, præfabrikerede lejlighedskomplekser off site. Alt masseproduceres på fabrikken, og hvert modul leveres med fast inventar og færdige installationer.

Hvad kan du gøre for at omstille din forretning? Er I vant til at bygge alt on site, skal I både have en ny forretningsmodel. Du skal omstille din virksomhed til at være en hybrid af en konstruktions- og produktionsvirksomhed. Det kræver nye kompetencer og viden om lean produktionsprocesser.

Byggerobotter bygger ’on the fly’
Om fem år vil 25 procent af arbejdet i byggeindustrien være udført af robotter, konkluderer PWC i en rapport. I Kina har man med stor succes lanceret en fjernstyret industriel robot, der bygger broer uden traditionel kranteknologi. Robotten bevæger sig hen over broen og bygger elementerne stykke for stykke. Løsningen er mere sikker, mindre tidskrævende og billigere i forsikring.

Hvad kan du gøre for at omstille din forretning? Du skal investere i videreuddannelse af dine medarbejdere, og du bør ansættes nye kræfter med digital baggrund, som tør eksperimentere med teknologierne. Grafisk design, augmented reality og virtual reality bliver væsentlige konkurrenceparametre for byggevirksomheder.

Den digitale transformation bliver en enorm game changer for byggebranchen. Effekten bliver ligeså epokegørende som masseproduktion var det i begyndelsen af det 20. århundrede. Byggefaget ændrer karakter og handler ikke længere om mænd og maskiner, men om digitalisering og processer.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095