23948sdkhjf

DAGENS LEDER: Målene mangler for energien

Det mener Licitationen - Byggeriets Dagblad

Hovedparten af den offentlige bygningsmasse består af bygninger opført før 1980 og dermed opført uden energikrav.

Der må derfor formodes at være store potentialer for energibesparelser, men umiddelbart er det kun staten, som har opsat et årligt mål for energirenoveringer. Ministeriernes samlede energiforbrug i 2020 skal således være mindst 14 procent mindre end energiforbruget i 2006.

Derimod halter det åbenbart med energimålene i kommuner og regioner, som ikke har haft fastsatte mål for reduktion siden 2012. Det er særligt bemærkelsesværdigt, når de kommunale bygninger udgør knap 74 procent af den offentlige bygningsmasse, mens regionerne har 13 procent.

Der bør derfor, som Dansk Byggeri advokerer for i dagens avis, fastsættes deciderede mål og handlingsplaner for energirenovering af den offentlige bygningsmasse, herunder ikke mindst de kommunale bygninger.

Man kan jo altid lovgive sig ud af dette problem og tvinge kommuner, regioner og staten til at gøre det. Men det ville jo være langt bedre, hvis kommuner og regioner tog et decideret medansvar på området og satte mål op i hver enkelt kommune.

Et stort energiforbrug koster jo også kommunerne penge, og selvom en energirenovering af eksempelvis en skole kræver millioner af kroner nu og her, er det jo en langtidsinvestering, som vil tjene sig selv hjem og dermed frigøre penge til de kommunale kerneopgaver.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093