23948sdkhjf

Den radonramte kælder kan hjælpes

Mange boliger har for høje niveauer af radon

350.000 boliger har radonniveauer over myndighedernes anbefalede grænseværdier, vurderer Realdania, der står bag blandt andet Bolius - Boligejernes Videncenter.

Tallet svarer til, at omkring hver femte bolig har radonproblemer. Derfor anbefaler en række aktører boligejerne at få lavet radonmålinger og gjort noget ved problemet, hvis radonniveauet er for højt.

En af dem er Ardex, der producerer væg- og gulvmaterialer herunder en række membranløsninger til radonsikring.

Ardex har mærket en voksende radoninteresse blandt boligejerne oven på den landsdækkende ’Radonfrithjem’-kampagne fra Realdania.

- Vi modtager et stigende antal henvendelser fra bekymrede boligejere, der har fået målt for høje radonkoncentrationer. Især kælderrum er udsatte, og mange ønsker netop at opgradere deres kældre, så kældrene risikofrit kan anvendes til for eksempel hjemmekontor, hobbyrum eller børneværelse, teknisk chef Carsten Rasmussen fra Ardex.

Traditionelt har man løst radonproblematikken ved at etablere sug og brønd under kældergulvet. Men billigere løsninger er udviklet gennem årene herunder også membranløsninger.

BoligJobordningen gør det desuden attraktivt for boligejerne at få opgraderet kælderrummene til radonsikre opholdsrum. Radonsikring er således på listen over fradragsberettigede ydelser.

brahe

Radon

Radon er en radioaktiv gas, som findes naturligt i undergrunden. Radon kan ikke ses, lugtes eller smages og fremkalder ikke bivirkninger, man kan føle med det samme.
Landsdækkende undersøgelser tyder på, at 350.000 huse i Danmark har et for højt radonniveau i indeklimaet. Langt størstedelen af de udsatte huse er enfamiliehuse, rækkehuse eller kædehuse.
En høj koncentration af radon i indeluften øger risikoen for udvikling af lungekræft. Dette gælder specielt for rygere. Risikoen for udvikling af lungekræft er 25 gange højere for rygere end ikke-rygere, der udsættes for de samme mængder radon.
Det er let at måle om radonkoncentrationen i boligen er høj, og det er ofte let at sænke indholdet af radon i indeluften ved hjælp af simple tiltag. Radon bør måles over mindst to måneder i perioden fra oktober til april for at få det mest korrekte resultat.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141