23948sdkhjf

DAGENS LEDER: Det er simpel udbud og efterspørgel

Det mener Licitationen - Byggeriets Dagblad

Socialdemokraterne barsler med et nyt forslag, der skal gøre det lovpligtigt at indbrudssikre vinduer og døre i nybyggerier. Formålet er forståeligt nok at sænke antallet af indbrud herhjemme og bunder i erfaringer fra blandt andet England og Holland.

Producenterne af vinduer og døre sætter på forhånd hælene i, fordi forslaget kan betyde, at produktionen i mange virksomheder skal omlægges, hvilket ikke mindst kan koste flere af de mindre og mellemstore producenter livet. Samtidig kan de samme produkter ikke længere sælges i både Danmark og udlandet, fordi der bliver tale om et nationalt særkrav.

Men forslaget er lige så meget et eksempel på, at nogle partier i Folketinget vil trække love ned over befolkningen i stedet for at lade det være op til forbrugerne selv, hvilke vinduer og døre de vil have installeret.

I bund og grund må det jo være op til forbrugerne at afgøre udbud og efterspørgsel - og ikke lovgivningen. Hvis først efterspørgslen efter særligt indbrudssikrede vinduer og døre stiger, så skal producenterne helt sikkert nok følge med og tilbyde disse produkter. Desuden vil forsikringspræmierne jo højst sandsynligt stige, hvis indbrudsstatikkerne fortsætter sine negative historier, hvilket naturligt får de danske husstande til at sikre sig bedre.

Men et decideret lovkrav om at indbrudssikre døre og vinduer bør ikke være løsningen. Det kan markedet sagtens selv regulere ved simpel udbud og efterspørgsel.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156