23948sdkhjf

Selvstændig i drift og vedligehold ved et tilfælde

Trævanding, brøndspuling og asfaltrensning er bare nogle af de mange varierede opgaver i det jyske firma. Nu breder renligheden sig til Sverige

Det var et tilfælde og lidt af et sats. En mand uden de store penge på lommen, men alligevel med en vikings kampgejst til at vise, at det kunne lade sig gøre.

Kai Verner Kristensen sidder i dag med omkring 50 ansatte, 39 lastbiler og glæder sig til at kunne fejre sit 25 års jubilæum som selvstændig vognmand til marts

Dan Sweep som firmaet blev døbt har i et kvart århundrede holdt gader og stræder rene over det ganske danske land og har netop også gjort sin entre på det svenske marked, hvor det midtjyske firma netop har vundet en licitation.

Kai Verner Kristensen er oprindelig uddannet mekaniker og hans snilde for maskinerne var også vejen ind i branchen, hvor han i første omgang blev ansat på fabrikken Beam i Them, hvor man producerede fejemaskiner.

Han blev værkfører og senere også kørselsleder. Senere da firmaet blev opdelt og entreprenørafdelingen solgt fra, fulgte han med som daglig leder.

- Men konkurrencen i branchen var hård, fortæller Kai Verner Kristensen, der erkender, at man ikke kommer sovende til succes.

- Jeg startede med en gammel rundsnudet Mercedes som "lidt ekstra", men den del har udviklet sig til, at der i dag tømmes omkring 250.000 rendestensbrønde årligt.

Det hænder, at der komme nogle besynderlige forespørgsler. Det var f.eks. den måde vandbilen blev født.

Træerne skulle have vand
En kunde bad om at få vandet træer, hvilket jo unægtelig ligger lidt udenfor det Dan Sweep indtil da har begivet sig ud i.

I stedet for at sige "nej", så var svaret: "giv mig et par dage, så prøver vi at finde en løsning". Det blev starten på vandbilen; men det er samtidig også hele filosofien i Dan Sweep.

Så da arbejdspladsen igen skulle skifte ejer blev han opfordret af flere af de faste kunder til at starte selv.

- Der var flere asfaltfirmaer der var klar til at give mig kontrakter på både to og tre år, så jeg fik med møje og besvær overbevist banken om, at de godt kunne låne mig nogle penge til at starte for, siger Kai Verner Kristensen.

Han kunne selv køre fejemaskinerne, da han under aftjening af værnepligten ved civilforsvaret havde erhvervet sig stort kørekort.

- Den gang troede jeg jo ikke, jeg nogensinde fik brug for det igen, men nu skal jeg såmænd snart på kursus igen for at få lov til at beholde det. Sådan er reglerne jo idag, siger han.

Har inviteret gæster

Fredag 3. marts er der linet op til fest med flere hundrede inviterede gæster, der blandt andet kan se frem til musik og underholdning.
Den 58-årige direktør håber, at han kan blive ved med at sidde i spidsen for firmaet i endnu 10 år, men har allerede gjort sig nogle tanker om, hvordan det kan drives videre.
– Man kommer i alt fald ikke sovende til det. I sommerperioden sover jeg med min telefon – det er der nemlig ingen andre, der har lyst til, siger den snart jubilerende direktør.

For udover at feje gader og stræder for adskillige danske kommuner og herunder også Ikast-Brande så har Dan Sweep specialiseret sig i at rense rendestensbrønde, også for kommunerne.

Spuler og fejer
Men i sommerhalvåret er det asfaltfirmaerne, der booker Dan Sweeps kompetencer.

- Når der skal lægges nyt asfalt, så skærer de i det gamle og har brug for at få fejet restaffaldet sammen inden der kan lægges nyt. Så vi har travlt fra marts og til hen i efteråret. Flere af vores nyere biler kan også højtryksrense vejarealet samtidig med, at det bliver fejet. Det bruges jo ikke så mange kemikalier som tidligere, så det er vigtigt, at fladen er helt ren inden der kan lægges nyt asfalt, forklarer Kai Verner Kristensen.

Domicil i Pårup
Siden 2002 har han holdt til på Viborgvej mellem Pårup og Engesvang, hvor der er administration og værksted for de mange biler, der alle er udstyret med et logo med den glade stærke viking, der har lidt af et krasbørstigt skæg, der har visse ligheder med de store børste, som konstant snurrer under vognparken, der ruller ud fra domicilet.

- Jeg kan godt li’ lidt fis og ballade. Det skal ikke være så stift, det er rent faktisk d. 1.3., der er dagen, og det skal fejres, siger han.

Sigh

Dan Sweep A/S i tal

Selskabet har cirka 50 ansatte og råder over 39 kørende enheder til rensning af gader og brønde med videre.
Der er ikke indleveret regnskabet for 2016 endnu, men i 2015 havde selskabet et driftsoverskud på 1,4 mio. kroner, hvilket var lidt lavere end året før, da det var på lidt under to mio. kroner.
Årets resultat blev i 2015 på 750.000 kr. mod en million kroner året før.
Selskabet har en egenkapital på ca. fire mio. kroner.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141