23948sdkhjf

Ingen ægte cirkulær økonomi uden fælles retningslinjer

Regulering inden for recirkulerede materialer baner vejen for sundere og mere sikre bygninger og for et marked med bedre konkurrence, mener dagens debattør

Med et Advisory Board i spidsen ønsker regeringen at sætte gang i den cirkulære økonomi og tænke recirkulering af materialer ind i nye kredsløb med nye vækstmuligheder for danske virksomheder. Skal det lykkes, kræves det, at vi hurtigst muligt får fælles retningslinjer og standarder på området og dermed undgår at genintroducerer fortidens synder.

Som byggebranche har vi en masse at byde på, når det gælder løsninger til den cirkulære økonomi, og genbrug af byggematerialer er et afgørende punkt, hvis der for alvor skal sættes skub på bæredygtig recirkulation.

Uønskede rester af kemi
I en tid med travlhed i byggeriet risikerer vi utilsigtet via frit genbrug at indføre materialer i nye bygninger, der ikke lever op til nutidens krav til byggematerialer - eller som bærer på uønskede rester af kemi. Det er en uholdbar situation, for det er åbenlyst, at når vi genbruger, så skal bygherrerne kunne have fuld tillid til kvaliteten af materialerne.

Fra offentligt hold har Trafik- og Byggestyrelsen netop udgivet en vejledning om CE-mærkning, som blandt andet skal udbrede kendskabet til ordningen. Det er et skridt i den rigtige retning, men der skal mere til for, at dansk byggeri tænker i og køber recirkulerede materialer.

Vi har brug fælles retningslinjer. For selv om vi som branche normalt arbejder efter devisen, at færrest mulige regler er mest befordrende for virksomhedernes fokus på kerneforretningen, så vil regulering inden for recirkulerede materialer ikke blot bane vejen for sundere og mere sikre bygninger, men også for et mere konkurrence-reelt marked.

Efterspørger dokumentation
Lad os derfor få skabt retningslinjer, der sikrer, at genbrugte materialer lever op til fastsatte normer og standarder. Vi har alverdens regler i dag for nye byggevarer, og kravene til brugte materialer skal ikke nødvendigvis være de samme, men skal vi have sunde, holdbare og bæredygtige bygninger, er vi nødt til at adressere de udfordringer, der ligger i genbrug.

Der er vilje i branchen, så nu skal den matches af politisk handlekraft. Gode kræfter er i gang på EU-niveau i forhold til at etablere fælles regelsæt for brugte byggematerialer, og med den fart byggebranchen har på, bør de danske politikere og myndigheder reagere hurtigt.

En sund cirkulær økonomi med bæredygtige materialer begynder først, når vi som branche efterspørger dokumentation på byggevarerne og ved, at myndighederne hurtigst muligt udstikker de nødvendige retningslinjer. Sker det, kan Danmark til gengæld blive blandt de første og bedste til at lave ægte cirkulær økonomi.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125