23948sdkhjf

Entreprenører dropper klager over Femern-udbud

De tyske og italienske klager, der sidste år udsatte underskrivelsen af de store tunnel-kontrakter på Femern, er frafaldet

Anlægget af Femern Bælt-tunnelen er blevet en forhindring mindre.

De tyske entreprenører Züblin AG og Hochtief Solutions AG samt det internationale konsortium anført af den italienske byggegigant Salini-Impregilo har trukket deres respektive klager over udbudsprocessen på de tre store tunnelkontrakter tilbage.

Det skriver den danske bygherre Femern A/S i en selskabsmeddelelse. Ifølge adm. direktør Claus F. Baunkjær i Femern A/S betyder beslutningen, at det danske selskab nu kan rette al energien mod den tyske godkendelse.

- Klagerne over udbudsprocessen er trukket tilbage, og klagefristen er udløbet. Det er vi naturligvis tilfredse med, da det giver os mulighed for at fokusere fuldt ud på arbejdet med den tyske myndighedsgodkendelsesproces, siger Claus F. Baunkjær til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Kontrakter sat på standby
Medio maj 2016 sad de danske virksomheder Per Aarsleff A/S, Sweco A/S og Cowi A/S mere eller mindre med kuglepennen i hånden, klar til at underskrive milliardkontrakter på Danmarkshistoriens største anlægsprojekt sammen en række af Europas største byggevirksomheder, da Femern A/S kort før underskrivelsen måtte aflyse.

Årsagen var, at de tyske entreprenører Züblin og Hochtief, som var blandt de tabende tilbudsgivere på tunnelkontrakterne, havde indgivet en klage over udbudsprocessen til Klagenævnet for Udbud. Tidligere på året havde et konsortium med Salini-Impregilo i spidsen gjort det samme.

Senere blev det besluttet, at klagerne ikke fik opsættende virkning, og kontrakterne på de fire store tunnelentrepriser blev underskrevet den 30. maj.

Konkurs gør bud ugyldigt
Klagen fra Hochtief og Züblin indeholdt blandt andet en påstand om, at det var ulovligt at tildele kontrakterne til det vindende FLC-konsortium, som danske Aarsleff er med i, fordi E. Pihl & Søn A/S udgik af konsortiet i 2013 på grund af konkurs.

Dermed var der ikke længere overensstemmelse mellem det prækvalificerede hold, og det konsortium som blev tildelt kontrakterne. Desuden mente tyskerne ikke, at membranen af beton i FLC-tilbuddet levede op til kravene i udbudsmaterialet, der efter deres vurdering skulle være af stål.

Klagenævnet for Udbud planlagde at træffe afgørelse i både den tyske og italienske klagesag i anden halvdel af 2017, men det er altså ikke længere aktuelt, da klagerne er trukket tilbage.

Licitationen - Byggeriets Dagblad har forsøgt at få en kommentar fra Züblin og Salini-Impregilo for at få en forklaring på, hvorfor de har valgt at trække deres klager tilbage.

Men ingen af dem vendte tilbage inden avisens deadline.

Hvem skal bygge

Konsortiet Femern Link Contractors (FLC) er udpeget til de store tunnelkontrakter samt anlæg af portaler og ramper. Med i konsortiet på minimum én af kontrakterne er: Vinci Construction (Frankrig),
Per Aarsleff Holding A/S (Danmark), Wayss & Freytag AG (Tyskland), Max Bögl KG (Tyskland), CFE SA (Belgien), Solétance-Bachy International (Frankrig), BAM Infra (Holland), BAM International (Holland), Dredging International (Belgien) som underentreprenør og Cowi A/S (Danmark) som rådgiver.
Konsortiet Fehmarn Belt Contractors (FBC) skal stå for udgravning og landopfyldning. Det består af: Boskalis International (Holland), Hochtief Solutions (Tyskland) Züblin (Tyskland), Van Oord Dredging and Marine Contractors (Holland) og Sweco Danmark A/S som rådgiver.
Kilde: Femern.com

Sagen kort

De to tyske entreprenører Hochtief Solutions og Züblin, som var en del af det samme tilbudsgivende konsortium, Fehmarn Belt Contractors(FBC), klagede i maj 2016 over udbudsprocessen på Femern A/S’ store tunnelkontrakter. Det samme havde et andet tilbudsgivende konsortium, JV Salini-Impregilo-Samsung-Bunte, gjort tidligere. Klagen fra FBC gik blandt andet på, at det vindende konsortiums (FLC’s) tilbud ikke længere var gyldigt, da en af deltagerne, E. Pihl & Søn. gik konkurs efter prækvalifikationen. Klagenævnet for Udbud planlagde at træffe afgørelse i de to sager i andet halvår 2017, men den 23. december 2016 blev klagerne trukket tilbage.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.328