23948sdkhjf

Forskerboliger og nytænkt kirke er i arkitekturens verdensklasse

Carlsbergfondets Forskerboliger og forvandlingen af Absalon Kirke på Vesterbro til byens nye dagligstue er i arkitektur-ikonet Arne Jacobsens ånd
For 10. år i træk uddelte Arkitektforeningen København fredag de efterstræbte arkitekturpriser Store Arne og Lille Arne.

Vinderne af årets hovedpris, Store Arne, tilfaldt Praksis Arkitekter, der står bag Carlsbergfondets Forskerboliger.

Arneprisen går til såvel udførte værker som initiativer, der har løftet arkitekturen i Storkøbenhavn i det forgangne år.

- Byggeriet vidner om arkitektonisk omtanke og perfektionisme, og præmieres for arkitekturens evne til at værne om stedets historie, lyder juryformand Astrid Modys begrundelse for at give Årets Arne til de nye forskerboliger i Carlsberg.

Sætter en høj standard
Bygningen er placeret på kanten til J. C. Jakobsens have og med de fredede bygninger, De Hængende Haver og Mineralvandsfabrikken som naboer. Den gule murstensbygning på ca. 3.200 kvm fordelt på seks etager indeholder 22 varierende boligtyper samt udstillingsfaciliteter i stueetagen.

- Forskerboligerne sætter en høj standard i Carlsberg Byen og trækker samtidig international viden til hovedstaden, håber hun.

- Boligerne afslører en stor respekt for stedet. De tjener som forbillede for, hvordan ethvert byggeri i en ny bydel bør udvikles via det velovervejede materialevalg og byggeriets høje detaljeringsgrad. Den kommer til udtryk i unikke og smukke løsninger, tilføjer Astrid Mody, som er leder af Arkitektforeningen København

Kreativ kirkeomdannelse
Prisen Lille Arne gives til initiativer, realiserede og ikke-realiserede projekter og nytænkende ideer, som har skabt debat eller gjort en forskel for faget.

I år gik prisen til kræfterne, der står bag omdannelsen af Absalon Kirke på Vesterbro til nyt lokalt mødested, et team bestående af ejeren af Tigerbutikkerne, Lennart Lajboschitz, ArcgencY Arkitekter, Allan Lyth, kunstneren Tal R og Marianne Tuxen.

Den nedlagte kirke på Vesterbro, på i alt 1.300 kvm, er blevet omdannet til et helt nyt samlingssted for mennesker på tværs af aldre og interesser.

- Absalons initiator Lennart Lajboschitz og det kreative team bag projektet får prisen for at sætte ’fælleskabet’ på dagsorden i en tid, hvor flere og flere vælger at bo alene og nye familieformer opstår, siger Astrid Mody.

Et nyt mødested
Hun kalder det for "et generøst projekt til glæde for byens borgere".

- Kirken er blevet et nyt mødested, hvor man kan møde sin nabo, hænge ud med sine venner, spise aftensmad, dyrke sport eller arbejde. Beslutningen om at nedlægge fem københavnske folkekirker blev her taget som en mulighed for at skabe en fælles dagligstue i tidens ånd, siger hun

Årets Arner blev uddelt ved Arkitektforeningen Københavns nytårskur.

Årets Arne-priser
Årets Arne-priser blev indstiftet i 2007 af Arkitektforeningens Lokalafdeling København, som også er jury. Prisen, der blev uddelt fredag, er en statuette i akryl, præget med arkitekten Arne Jacobsens ansigt.
Priserne Store Arne og Lille Arne gik til henholdsvis Praksis Arkitekter for Carlsbergfondets Forskerboliger og til holdet bag omdannelsen af Absalon Kirke på Vesterbro til et nyt lokalt mødested.
Tre medlemmer af juryen var erklæret inhabile ved udpegningen af vinderne på grund af medvirken ved de nominerede projekter. Medlemmerne Ali Arvanaghi og Marco Berenthz var erklæret inhabile i dele af juryens afgørelser, da de selv har medvirket ved nominerede projekter
Ethvert medlem af Arkitektforeningen har kunnet indstille til Arne-prisen. Juryen havde på den baggrund nomineret fem kandidater til hver af de to priser.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156