23948sdkhjf

Arkitekter bygger videre på Køge-landskab

60 boliger og landskabsarkitekturen i et nyt stort udviklingsområde er inspireret af marehalm og enggræsser
Juul Frost Arkitekter (JFA) står bag 60 boliger i udviklingsområdet Køge Kyst. Visionen er at skabe et attraktivt og robust sted, som styrker sin rolle som et centrum ved den havn, der er Danmarks sjette største handelshavn.

Beliggenheden tæt på centrum betyder, at indkøb og arbejdspladser ligger indenfor gå- eller cykelafstand, og den korte afstand til stationen gør det oplagt at kombinere cykling med offentlig transport.

- Projektets landskabelige bearbejdning tager afsæt i den særlige stemning, som området bærer i kraft af sin placering. Vi kombinerer det autentiske landskab med et mere kultiveret og fortættet opholds- og legemiljø, siger Line Stybe Vestergaard, associeret partner i JFAs landskabsafdeling, til Arkbyg.

Bebyggelsen reflekterer ifølge hende grundens potentialer, så der opstår variationer i samspil med omgivelsernes kvaliteter.

- Tværgående stier giver et fint flow og sammenhængskraft med den omkringliggende natur. Projektet er et godt eksempel på dét, vi ser i stigende grad: At når landskabet spiller en ligeværdig rolle i projektudviklingen, giver det så meget til levemiljøet. Udvekslingen mellem bygning og landskab er den merværdi, som i høj grad løfter et projekt, mener Line Stybe Vestergaard

Gennembrydninger

Karréen deles i afsnit af varierende højder med en port-åbning i vest og to markante gennembrydninger i nord og øst.

Alle boliger er indrettet med optimale dagslys- og udsigtsforhold - stedets lys, indkigs- og udsigtsmuligheder er udnyttet bedst muligt i bebyggelsen såvel som i den enkelte bolig. Materialer og farvetoner refererer til stranden og strandengens planter, og er samtidigt en reference til havnens industribyggerier af tegl.

De tre åbninger til gårdrummet er en rumlig invitation til udveksling med omgivelserne, der samtidigt bidrager til områdets uformelle net af genveje og bevægelser.

Her tæt på strandengen sker, ifølge Line Stybe Vestergaard, en naturlig udveksling, hvor engens "beplantningsudtryk" trækkes ind i gårdrummet, som består overvejende af enggræsser, marehalm og andre arter fra området.

Varierende højder

Arkitekterne er begejstrede for opgaven:

"Bygningskroppen reflekterer grundens potentialer, så der opstår variationer i tæt samspil med omgivelsernes kvaliteter og karakterer", skriver tegnestuen på sin hjemmeside om karréen, der deles i afsnit af varierende højder fra tre til seks etager.

Den har en portåbning i vest og to markante gennembrydninger i nord og øst, der fritlægger en seks etagers tårnlignende bygning i det nordøstlige hjørne.

Alle boliger er indrettet med optimale dagslys- og udsigtsforhold.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.018