23948sdkhjf

En haveby for fremtiden

Ny bæredygtig bydel imødekommer flere og flere byboeres krav til det gode liv
Med vinderforslaget Helsinge Haveby, udarbejdet af arkitektvirksomheden Effekt, karres+brands, ingeniørfirmaet Atkins og CFBO, får Helsinge i Nordsjælland en ny bæredygtig bydel, der bygger på fællesskaber omkring selvforsyning. Og det gælder både sunde lokale fødevarer, energi, vand og recirkulation af ressourcer.

Det traditionelle parcelhuskvarter skiftes ifølge planen ud med sociale boligklynger beliggende i et varieret naturområde med høj biodiversitet. Helsinge Haveby bliver dermed en bydel, som på en gang er helt sin egen, men som samtidig trækker på de eksisterende kvaliteter i Helsinge.

Den nye bydel tilbyder de samme fællesskaber, som vi kender fra byen, kombineret med vild natur og skovagerbrug, hvor der kan høstes afgrøder året rundt.

- Der er en stor efterspørgsel på muligheden for at leve mere bæredygtigt hvad angår for eksempel fødevare- og energiforbrug, ressourcedeling og mobilitet. Men det er et ønske som i dag er svært at realisere. Det er besværligt for en almindelig familie at leve efter intentionerne. Det kræver at man kontrollerer hvor energien kommer fra, hvem der producerer fødevarerne, hvordan de produceres, hvor langt de transporteres, siger Sinus Lynge, partner i Effekt.

Muligheden for at leve det sunde liv, selvforsyning og gode rammer i pendlerafstand fra København, bliver altså, ifølge arkitekten, muligt at realisere indenfor den nærmeste fremtid.

Et godt alternativ

Vinderprojektet svarer dermed ifølge en, blandt byboere, stigende efterspørgsel efter landlivets kvaliteter.

En ny undersøgelse fra Analyseinstituttet YouGov, lavet for Boligejernes Videnscenter Bolius, viser, at hver femte, der bor i byen, regner med at bo på landet i 2030, fordi byboerne efterspørger bedre boligmiljø, mere fællesskab og bedre økonomi i boligen.

Med udgangspunkt i at skabe et attraktivt alternativ til de mange danskere, der søger ud af byen, tager helhedsplanen for Havebyen udgangspunkt i tre hovedtemaer: natur, fællesskab og økonomi.

- Det kan virke uoverkommeligt for en almindelig familie at producere sin egen mad, men hvis 700 familier går sammen om at vedligeholde en fælles "køkkenhave" og måske ansætter gartnere eller jordbrugsagronomer til at sørge for den daglige drift og vedligehold, kan man nøjes med at deltage i arbejdet, når man har tid og lyst, siger han.

At tilbyde det som en integreret service ydelse i et boligområde, har mange positive effekter på vores livsførelse, mener Effekt-arkitekterne.

Vi smider i dag 30 procent af vores fødevarer ud, men når man kan høste salaten når man skal bruge den, i stedet for at opbevare den i køleskabet, vil man forbruge mindre og spise bedre, siger Sinus Lynge i en pressemeddelelse fra tegnestuen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157