23948sdkhjf

Tømrere er mest ramt af flaskehals

De positive tendenser fra 2016 fortsætter, og alt tyder på, at både tømrere og murere får et godt 2017
Hvis 2016 var året, da hjulene så småt begyndte at spinne igen, så bliver 2017 året, da der kommer noget mere fart på for tømrerne og murerne Det viser en lang række indikatorer, som Dansk Byggeri har set nærmere på.

Således viser Dansk Byggeris konjunkturbarometer - baseret på tal fra Danmarks Statistik - at murer- og tømrervirksomhederne kan se frem til en positiv udvikling, hvad angår beskæftigelse og omsætning. Samtidig viser de seneste ledighedstal en murerledighed på 2,7 procent, mens den for tømrerne er på 3 procent.

- Både tømrere og murere nyder godt af den generelle fremgang i bygge- og anlægsbranchen, og det meste tyder på, at den positive tendens for begge fag vil fortsætte i 2017. Det betyder, at fastholdelse og rekruttering af arbejdskraft nu fremstår som den største udfordring i disse brancher, siger cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg.

De mest flaskehalsramte

Ser man nærmere på den seneste rapport fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering om rekrutteringsudfordringer, viser den, at tømrerne er de mest flaskehalsramte af alle stillingsbetegnelser i Danmark. Tømrere står øverst på listen over de stillingsbetegnelser, hvor der var størst mangel på arbejdskraft i efteråret 2016. Virksomhederne har i efteråret 2016 forgæves forsøgt at rekruttere knap 1.000 tømrere.

Det svarer til, at omkring 4 procent af de stillinger, der er rekrutteret forgæves til på landsplan, udgøres af tømrere. Generelt er manglen på arbejdskraft mest udbredt indenfor bygge og anlæg. Således udgør stillingsbetegnelser indenfor denne branche fire ud af de ti stillingsbetegnelser, hvor der var størst rekrutteringsudfordringer i efteråret.

Bytter plads med kokke

Mens tømrerne også toppede listen året før, så har murere og kokke byttet plads, så murerne nu er på en tredjeplads og kokkene på en fjerdeplads.

- Tømrerfaget har en lidt bredere anvendelse end murerfaget. Der er mange tømrere beskæftiget indenfor både nybyggeri og renovering. Murerfaget har en lidt mere smal målgruppe og er dermed også lidt mere sårbart dels overfor konjunkturudsving og dels overfor det strukturelle skift i retning af stigende anvendelse af betonelementer. Men det er nuanceforskelle, vi taler om, og i øjeblikket tegner fremtiden lys for både tømrere og murere, siger Bo Sandberg.

Læs også: " Tømrere og murere frygter mangel på arbejdskraft ".

Læs også: " Georg Bergs medarbejdere skal digitaliseres ".

Artiklen er en del af temaet Byggeriets muligheder og udfordringer i 2017.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157