23948sdkhjf

Kloakformand frygter rotter på nye sygehuse

Der skal helt særlige tiltag til på et sygehus for at hindre rotter i at komme ind på et stort hospital. Plastrør er ikke nok, mener formand for Danske Kloakmestre
Det gælder DNV Gødstrup og det gælder også DNU, Det Nye Universitetshospital i Skejby - der er ikke gjort særlige tiltag for at hindre rotter i at komme ind i de store byggerier.

De kloakrør, der lægges ind i bygningerne er ganske almindelige pvc-rør, som bruges i nye parcelhuse. Og de er ifølge formanden for Danske Kloakmestre slet ikke gode nok til at holde rotterne ude.

Formanden for Danske Kloakmestre, Henning Lübcke er langt fra begejstret over den indsats, der er sket i forbindelse med etableringen af de to store hospitaler:

- At bruge plastrør i kloaksystemet på et stort sygehus dur ikke. Dem kan rotterne godt komme igennem, siger han til Licitationen Byggeriets Dagblad.

Rustfrie stålrør kan holde

Han havde hellere set, at man i stedet havde brugt rustfrie stålrør:

- Hvis man som regneeksempel tager et almindeligt parcelhus, så vil kloakrørene i pvc her koste 6-7000 kroner, mens stålrør ville koste 18-20.000 kroner. Det er da dyrere, men vel ikke set i forhold til en samlet byggesum for en villa på 2,5-3 mio. kroner, konstaterer han.

På DNV Gødstrup har man dog ifølge projektchef Michael Hyllegaard gjort en del for at hindre at rotterne invaderer gangene:

- Det forholder sig jo sådan, at vi har et lukket spildevandssystem. Spildevandet samles i nogle brønde, og pumpes i et lukket system til det offentlige renseanlæg. Derfor mener vi ikke, at vi får rotteproblemer, netop fordi systemet er lukket. Desuden ligger kloakrørene meget dybt, siger han.

Køber den ikke

Dén køber Henning Lübcke ikke:

- Næsten uanset hvordan du laver det, så er pvc ikke stærkt nok til at modstå rotterne, siger han, der selv er kloakmester.

Samme rørtype benyttes på DNU Det Nye Universitetshospital i Skejby. Her har man ikke gjort specielle tiltag for at hindre rotterne i at komme ind rent konstruktionsmæssigt.

I stedet har man allieret sig med rottebekæmpelsesselskabet Mortalin, der sætter rottespærrer op i selve kloakrøret. Dette system skal med jævne mellemrum tilses af firmaet.

- Mig bekendt er der ikke noget specielt i konstruktionen for at hindre rotterne, andet end at man har udvidet den aftale, man allerede havde på de eksisterende bygninger med firmaet Mortalin, siger projektleder i DNU’s projektafdeling, Rune Breede Jensen.

- Det er efter min mening helt håbløst, at man ikke konstruerer huset, så kloakrørene kan holde i rigtig mange år. Havde man i stedet brugt de rustfrie stålrør, kunne man etablere et system der kan holde i 100 år. Sådan er det ikke på den måde, det nu bliver lavet, siger Henning Lübcke.

Læs også: " Der findes miljøvenlige og økonomiske alternativer ".

Læs også: " Beslutningsforslag skal stramme bekendtgørelse ".
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141