23948sdkhjf

DAGENS LEDER: Selvfølgelig har lønnen betydning

Det mener Licitationen - Byggeriets Dagblad
En lærling kan særligt i de mindre håndværksvirksomheder være en uvurderlig arbejdskraft, som ikke mindst i den sidste del af læretiden udfører præcis det samme arbejde som de udlærte svende.

Dermed tjener lærlingen også typisk de penge ind, som virksomheden har brugt på vedkommende i den første del af læretiden. Nu viser en ny undersøgelse fra Dansk Byggeri, at særligt de mindre virksomheder med op til seks ansatte ville hyre flere lærlinge, hvis de var billigere end de 11.126 kroner, som eksempelvis en ung murerlærling får i grundløn i dag.

De mindre virksomheder har traditionelt været en drivkraft i oprettelsen af praktikpladser i bygge- og anlægsbranchen. Her spiller ikke mindst netop det, at lærlingen er en vigtig ressource, ind i billedet. Men man må heller ikke være bleg for, at en lønudgift til en lærling også tærer på bundlinjen i de helt små virksomheder.

Lærlingelønningerne skal forhandles igen til foråret, når overenskomstforhandlingerne går i gang på byggeriets område. Fagbevægelsen vil selvfølgelig sætte hælene i, hvis en lønnedgang kommer på bordet fra arbejdsgiverside. Og lærlingelønningerne må da heller ikke komme for langt ned. Lærlinge udfører et reelt stykke arbejde i virksomhederne, og det er netop det, som differentierer erhvervsuddannelserne fra studerende på de videregående uddannelser, der får SU.

Men omvendt må fagbevægelsen også lytte til virksomhederne. For dyre lærlinge skaber ikke flere praktikpladser. Og det er hverken til gavn for lærlinge eller virksomhederne.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.857