23948sdkhjf

Debatten om OPP blusser op igen

Et åbent samråd om offentligt-privat partnerskab satte fokus på, om det offentlige egentligt sparer penge ved modellen
Debatten om, hvorvidt OPP - offentligt-privat partnerskab - er en god forretning for skatteyderne er blusset op igen på Christiansborg.

Lige op til regeringsrokaden havde Enhedslistens Finn Sørensen indkaldt hele to ministre - daværende finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) i åbent samråd.

Her skulle de to ministre redegøre for deres holdning til, at regionerne ofte benytter sig af OPP-samarbejder til at bygge og drive offentlige anlæg, for eksempel skole- og sygehusbyggerier, når OPP-modellen ifølge spørgeren både er dyrere end totalentrepriser med regionerne som bygherre, og når OPP skaber styringsproblemer for fremtidige beslutningstagere, som er bundet til lange, dyre kontrakter.

- Efter hvad vi har kunnet samle sammen, så har vi ikke kunnet finde eksempler på, at OPP har været billigere. Alle de eksempler vi har fundet, viser at OPP er dyrere. For eksempel blev Vildbjerg Skole i Herning, så dyr, at det fik byens Venstre-borgmester til at konkludere, at de ikke skulle have flere OPP-skoler i Herning, siger Finn Sørensen.

Et bedre produkt

Det fik Claus Hjort Frederiksen til at slå fast, at OPP-modellen ikke er en mirakelkur, og at den derfor skal bruges med omtanke.

- Vi skal have mest muligt for pengene, når det offentlige køber ind. Derfor er det relevant, at vi forholder os til, hvordan vi gør det. Vælger man OPP-modellen er det vigtigt at udforme kontrakten bedst muligt, så man har et stærkt fundament for opgaveløsningen, siger han.

Hos Dansk Byggeri mener erhvervspolitisk chef Torben Liborius, at der fra de politiske modstandere af modellen har været et for ensidigt fokus på, at staten kan låne penge til nul procent i rente, og at det derfor er billigere at bygge selv, frem for at lave OPP-samarbejder.

- Ud fra de erfaringer med OPP, der er samlet op, er den stærke formodning, at OPP giver et bedre produkt uden at det bliver dyrere. Derfor handler det om at brede sit syn på, hvordan man skaffer kvadratmeter til det offentlige ud - og så må ideologien pakkes væk, siger Torben Liborius.
Læs mere om: OPP
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125