23948sdkhjf

Stor ros til modig bygherre

Københavns Kommune roses for at stå fast på strategisk partnerskab på trods af kritik fra dele af byggebranchen
Københavns Kommune gør op med kortsigtede løsninger og baner vejen for bedre og billigere byggeri. Det lover godt for københavnerne.

17. november 2016 blev det klart, hvilke to leverandørteam bestående af entreprenør, arkitekt og ingeniør, der skal bygge for flere milliarder i Københavns Kommune de næste fire år. Det sker efter den kommunale byggeorganisation, Byggeri København, har sendt to store strategiske partnerskaber i udbud.

Det ene udbud er på børne- og ungeområdet. Det handler om udvidelse, ombygning og renovering af eksisterende skoler, fritidshjem og daginstitutioner samt nybygning af daginstitutioner.

Det andet udbud vedrører kommunens øvrige forvaltninger og omfatter nybygning, udvidelse, ombygning og renovering af idrætsanlæg, kulturinstitutioner og botilbud. Samlet er der tale om to rammeaftaler med en anslået værdi på 2,9 milliarder kroner.

Stod fast trods kritik

Selvom vi i NCC havde håbet på at være en af vinderne, vil vi gerne rose Københavns Kommune for at have modet til at stå fast på udbudsformen trods kritik fra dele af byggebranchen og for første gang i Danmark at udbyde to så omfattende strategiske partnerskaber.

I byggebranchen har det været kutyme i mange år, at udbud bliver vundet på laveste pris alene. Det er problematisk, fordi projekter ofte bliver kortsigtede, konfliktfyldte og de involverede parter skal suboptimere for at få økonomien til at hænge sammen. Konsekvensen er, at borgerne får mindre værdi for deres skattekroner.

Derfor er det glædeligt, at Københavns Kommunes rammeudbud ikke alene vægtede økonomi, men også vægtede leverandørernes samlede kompetencer, erfaring, værktøj og metoder. Når det bliver koblet med en organisering af opgaverne som samlede porteføljer, så har det positive konsekvenser for en bygherre som Københavns Kommune. Det betyder, at der kan tænkes mere langsigtet, gentagelseseffekterne vil bringe omkostningerne ned, og der bliver råd og incitament til at styrke innovationen. Leverandørteamet kan overføre viden fra det ene projekt til det næste, og der vil dermed være større mulighed for at skabe fornuftige løsninger, øge effektiviteten og forbedre kvaliteten til gavn for alle parter - også samfundet.

Langsigtet strategi

Udbuddene har givet bekymrede panderynker hos nogle i branchen, eftersom meget byggeri skal udvikles, planlægges og udføres af et leverandørteam alene. Argumentet er, at det vil skade kvaliteten og mangfoldigheden i Københavns Kommune. Vi har forståelse for den bekymring. Længerevarende samarbejder, må ikke blive en ren besparelsesmodel, som alene har til formål at nedbringe byggeriets omkostninger.

Der skal være fokus på, at alle løsninger skaber fuld kvalitet for kommunens borgere. Men pointen er jo netop, at der ved at tænke langsigtet fjernes spild i processen, og der bliver råd til at bygge bedre.

Strategisk partnerskab er kendt i både England og i Sverige, mens Københavns Kommunes udbud er et af de første inden for byggeri i Danmark. For os er fordelene for alle parter meget tydelige. Derfor tror vi også, at andre kommuner og bygherrer i Danmark lader sig inspirere af Københavns Kommunes udbudsform. Den udvikling vil vi gerne bakke op om.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.229