23948sdkhjf

Digital transformation i byggesektoren kræver nye kompetencer

Digitalisering stiller både krav til medarbejdernes kompetencer og til virksomhedens eksisterende forretningssystem
Digitale værktøjer er ikke fremmed i byggebranchen, men måske overrasker omfanget af den digitale transformation alligevel de fleste virksomheder i branchen. Den digitale transformation vil ændre branchen for altid, og dem, der formår at favne de teknologiske forandringer, vil stå som fremtidens vindere.

Blandt de mange nye teknologier er Building Information Modeling (BIM), 4D produktionsplanlægning, Internet of Things (IoT), robotteknologi og automation, 3D-printere, laserscanning, kunstig intelligens (AI), droner og mobilteknologi. Disse teknologier bliver taget godt imod i byggebranchen, fordi de bidrager til, at man kan bygge smartere med lavere omkostninger og tidsforbrug og samtidig opnå en større gennemsigtighed i processerne, så kvaliteten i slutleverancen øges.

På forkant

Værktøjer som modulering, visualisering og 3D-print er allerede taget i brug mange steder i branchen og har rykket ved arbejdsgangene. Med disse teknologier foregår en større del af planlægningsarbejdet på kontoret frem for på byggepladsen, hvilket optimerer både byggeprocesserne og slutresultatet. Andre teknologier er endnu ikke så udbredte, men vær sikker på, at det bliver de.

Det gælder for eksempel virtual reality som blandt andet gør det muligt at simulere, hvilken indflydelse arkitekturen og bygningsindretningen vil have på både byggefasen og anvendelsen af det endelige byggeri. Internet of Things kan anvendes til at opsamle realtidsdata fra det færdige byggeri, så man kan være på forkant med bygningsvedligeholdelse. Det kan for eksempel ske ved at integrere sensorer i byggeriet, som overvåger bygningens tilstand og giver besked, når noget trænger til vedligeholdelse. Og med droner kan man for eksempel gennemføre bygningsinspektioner både under byggeprocessen og af det færdige byggeri. Fælles for de nævnte teknologier er, at de åbner for nogle helt nye muligheder, som kommer både bygherrer, leverandører og slutbrugere til gode.

Kom i gang nu

Sørger du for at have en teknologidygtig arbejdsstyrke, og sætter du digital transformation øverst på den ledelsesmæssige dagsorden, ser fremtiden ualmindelig lys ud.

Er du derimod for sen til at agere, risikerer du, at din forretning overhales af andre teknologiglade byggevirksomheder, som kan løse kundernes opgaver hurtigere og bedre - akkurat som vi ser det ske i andre brancher.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094