23948sdkhjf

Ordrebøgerne er stagneret

Rådgivende ingeniørvirksomheder mærker anlægsstop på infrastruktur- og klimaopgaver. Fremgang i byggeri redder dog meget af situationen
Markedsudviklingen er knap så positiv for de rådgivende ingeniører, som for blot et halvt år siden. På især opgaver med infrastruktur og klima i Danmark er ordrebøgerne stagneret.

Anlægsstoppet på infrastruktur- og klimaopgaver betyder nemlig en mindre tilbagegang i den samlede ordrebeholdning for danske rådgivende ingeniørvirksomheder.

Årsagen til trods alt kun mindre tilbagegang er branchefremgang for boligbyggeri, offentligt byggeri og erhvervsbyggeri, viser Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI’s) nye konjunkturundersøgelse for oktober.

"I regeringens forslag til finanslov lægges der op til en fortsat nedgang i statens investeringer på vejområdet, og det, i kombination med manglende tilbageløb af midler fra infrastrukturfonden og opbremsning i togfondsprojekter, sætter sig i konjunkturerne hos virksomhederne.

FRI’s undersøgelse viser et relativ stort fald i opgaver inden for infrastruktur og miljø, mens energisektoren har oplevet en mindre tilbagegang", siger adm. direktør i FRI Henrik Garver.

Flytter til udlandet

Heldigvis er infrastruktur og miljø nogle af de sektorer, hvor rådgiverne har den største eksport. Henrik Garver uddyber:

"Når der mangler opgaver på det danske marked, flyttes fokus mod eksport. Det er derfor ingen overraskelse, at rådgivernes eksport har vist en markant fremgang i takt med, at flere sektorer på hjemmemarkedet er gået tilbage".

Og det er også hovedsagligt tilbagegangen inden for infrastruktur, klima og energi, der betyder, at branchen overordnet venter lavere vækst end for seks måneder siden.

Trykket letter

Forventningerne er generelt mindre positive end opgørelsen fra april 2016. Det viser sig også i forventningerne til antallet af beskæftigede. Selvom der på landsplan er virksomheder, der beskæftiger 34 procent af branchens ansatte, og som over de næste seks måneder forventer at ansætte flere, er der samtidig også en stigning - fra 1 til 20 pct. - der forventer at skære i medarbejderstaben.

"At trykket letter lidt i forhold til manglen på arbejdskraft er dog ikke entydigt negativt, hvis kampen om medarbejdere bliver lidt mindre udtalt, vil det være godt for branchen. De markeder, der oplever fremgang, drives af private investeringer inden for erhvervs- og boligbyggeri og af fremgang i det offentlige byggeri", siger Henrik Garver.

Der er en mere udtalt forskel på Øst- og Vestdanmark end i tidligere undersøgelser, særligt er det på nuværende tidspunkt virksomhederne vest for Storebælt, der ser mest positivt på fremtiden. Her forventer de virksomheder, der beskæftiger 38 pct. af branchens ansatte, en fremgang i ordrebeholdningen, hvor det samme tal er 24 pct. øst for Storebælt. Samtidig forventer ingen virksomheder vest for Storebælt at reducere i medarbejderstaben.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095