23948sdkhjf

Tilgængelighed for enhver arkitekt

Et tilgængeligt hus bør være første semesterstof på landets arkitektskoler
Det halter fortsat med at skabe de fuldbårne tilgængelige byggerier, selv om det indtænkes langt mere i dagens byggeri end for blot 10 år siden.

I Danmark er vi - i modsætning til USA, for eksempel, endnu novicer i forhold til et trist fænomen som krigsveteraner, der naturligt nok efterspørger tilgængelige bygninger, offentlige som private, og som har skabt ny aktualitet om manglerne.

Flere arkitekter, som for eksempel tilgængelighedseksperten Erik Bahn, har flere gange her i avisen slået til lyd for vigtigheden af den tilgængelige - og dermed også menneskevenlige - arkitektur.

Og som Arkbyg skrev tidligere på året er der også gode eksempler.

Et af dem er Teglhuset i nordsjællandske Ålsgårde, der bliver et bosted for 14 sindslidende borgere.

Bostedet er tegnet af JJW Arkitekter og opgaven er ved at blive løst med ingeniørvirksomheden Danakon A/S som underrådgiver.

Håbet er at skabe hjemlige, omsorgsfulde og trygge rammer for de kommende beboere samt nogle gode og funktionelle rammer for de mennesker, der skal tage vare på dem.

Kommende beboere og naboer til Teglhuset var forleden mødt frem for at se vinderforslaget og høre om planerne for huset, der forventes at stå færdigt midt i 2017.

Janne Sælan Halskov, sags-arkitekt hos JJW, sagde til Arkbyg, at projektet består af 12 boliger og to aflastningsboliger.

"Vi har ikke mødt de samme krav til badeværelser som på andre institutioner og ældreboliger. Til gengæld har det været vigtigt, at boligerne får et hjemligt præg og at diskretion overholdes. Det er jo følsomme mennesker, som skal bo der, så det er vigtigt for dem, at de kan komme til og fra uden at føle sig iagttaget eller udstillet hele tiden", siger Janne Sæan Halskov.

Balancegang

Hun fortæller at balancegangen blandt andet har gået på at kombinere privatliv med tilskyndelse til fællesskab.

Dommerpanelet har lagt vægt på et fint samspil mellem den eksisterende røde murstensbygning og de lette tilbygninger samt indretning med korte gangafstande fra boliger til fællesrum.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.284