23948sdkhjf

DAGENS LEDER: Prisfokus hæmmer tillid og effektivitet

Det mener Licitationen - Byggeriets Dagblad
Det tager 10-12 år inden nye tanker i byggeriets proces kan få fodfæste. Det konstaterer en af byggeriets skarpe proces-hjerner, Knud Erik Busk her i avisen i dag.

Han henviser til udbuds- og samarbejdsmodellen partnering. Som betegnelse er partnering nærmest død, men intentionerne i modellen lever videre. Nu hedder det bare tidligt udbud, samprojektering, fællesplanlægning eller andet som har det til fælles, at de opfordrer til samarbejde.

Er der noget som byggeriets virksomheder kan, så er det at samarbejde. Det er de tvunget til - ofte ikke af lyst, men fordi en byggeproces netop er kendetegnet af den kompleksitet der opstår, når mange virksomheder og mange kompetencer skal bringes i spil inden for et fastsat tidsrum og til en aftalt pris.

Med partnering-modellen forsøgte Knud Erik Busk og andre fremsynede proces-folk at formalisere og synliggøre begrebet tillid og samarbejde for at få de bedste kompetencer i spil så effektivt og så hurtigt som muligt til gavn for byggeprocessen, kvaliteten, budgettet og virksomhedernes mulighed for at sikre sig et overskud på opgaven.

Man kan godt sige, at de nye begreber som tidligt udbud, samprojektering og fællesplanlægning indeholder de samme værdier som partnering-begrebet gjorde. Men desværre ser det ikke ud til, at 10-12 års modning har gjort begreberne tillid og samarbejde lettere at gå til. Og det er fortsat den enøjede fokusering på pris, der spænder ben for nye samarbejdsformer i byggeriet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109