23948sdkhjf

Vejdirektoratet søger testbilister

Nyt pilotprojekt vil bryde bilisternes vaner og få dem til at køre tidligere eller senere end de plejer for at undgå kødannelser
Går man med en lille drøm om at køre i bil til og fra arbejde uden at skulle sidde i kø, er der en chance for, at drømmen kan blive til virkelighed.

Vejdirektoratet søger nemlig til et pilotprojekt testbilister, der dagligt bruger seks udvalgte vejstrækninger over hele landet.

Pilotprojektet handler om at få bilisterne til at bryde vanen og køre lidt tidligere eller lidt senere, end de plejer. Og Vejdirektoratets seneste brugerundersøgelse viser faktisk, at 31 procent af bilisterne i Danmark er villige til at flytte deres afrejsetidspunkt, hvis det kan forkorte den samlede transporttid.

"Vi kunne selvfølgelig alle godt tænke os at køre til og fra arbejde uden at spilde tid i trafikken. Derfor gennemfører vi nu et pilotprojekt, som skal gøre os klogere på, om vi kan få trafikken til at glide bedre på strækninger med begyndende trængselsproblemer. Og her vil vi gerne inddrage dem, der har erfaringer fra det virkelige liv," siger Niels Tørsløv, trafikdirektør i Vejdirektoratet, i en pressemeddelelse.

Ny viden om trafikadfærd

Et eksempel er frakørsel 75 (Esbjerg N) i sydlig retning på Esbjergmotorvejen, som indgår i projektet. Her søger Vejdirektoratet fire testkørere, som i fire uger vil deltage i pilotprojektet.

Vejdirektoratet vil bruge testbilisterne til at finde ud af, hvordan de oplever at køre på frakørsel 75 ved Esbjerg, sydgående retning, med meget tæt trafik i morgentimerne. Det sker både gennem interviews og ved at måle bilisternes fysiske reaktion med et særligt aktivitetsarmbånd.

"Vi vil gerne høre om - og måle på - bilisternes oplevelse af at side i kø, når de kører på deres daglige rute. Det skal give os ny viden om trafikadfærd, som vi håber, vi også kan bruge, når vi planlægger afvikling af trafikken i forbindelse med arrangementer eller vejarbejder," forklarer Niels Tørsløv.

For at deltage kræver det blandt andet, at bilisterne dagligt bruger strækningerne, og man kan deltage i to til tre ugentlige interviews.

Pilotprojektet
Pilotprojektet lanceres i uge 44. Over fire uger vil Vejdirektoratet bruge forskellige tiltag til at få bilisterne til at køre en smule tidligere eller senere, end de plejer.

Pilotprojektet gennemføres på seks udvalgte strækninger samtidigt:
Frakørsel 24, Øster Uttrup Vej ved Aalborg, nordgående retning
Frakørsel 75, Esbjerg N ved Esbjerg, sydgående retning
Frakørsel 59, Fredericia S ved Fredericia, vestgående retning
Frakørsel 12, Roskilde S ved Roskilde, østgående retning
Krydset Hareskovvej/Asnæsvej i Kalundborg i retning mod Kalundborg
Rundkørslen Holbækvej/Hovvejen ved Kalundborg i retning mod Kalundborg.

De udvalgte strækninger er kendetegnet ved den såkaldte begyndende trængsel – her er der tale om en såkaldt spidstime i morgentimerne, hvor kødannelserne er så kortvarige, at man kan opnå en tydelig effekt, ved at bilisterne flytter deres afrejsetidspunkt en smule.
Mere information om pilotprojektet kan findes på Vejdirektoratets hjemmeside eller kortlink: goo.gl/GxRctk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125