23948sdkhjf

Kommuner bruger frivillige til at udføre bygge- og anlægsopgaver

Frivillige fylder mere i den kommunale opgaveløsning, men visse arbejder kræver professionel indsats og erfaring, understreger branche- og arbejdsgiverforeningen Dansk Byggeri
Landets kommuner bruger i flere tilfælde frivillige til at løse opgaver som tømning af skraldespande, afvaskning af byskilte, anlæg af fortove og malerarbejde i børnehaver.

En rapport, som Kora (Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning red.) står bag, viser, at tre ud af fem fagchefer i landets kommuner svarer, at deres kommune har en overordnet politik eller strategi for samarbejdet med frivillige.

Og at fire ud af fem svarer, at de inden for det seneste år har haft et særligt fokus på at opbygge nye samarbejdsaftaler med frivillige. Det skriver dr.dk.

Så længe, der er tale om arbejde på engangsbasis, ser Dansk Byggeri ikke de store problemer, men er der tale om for eksempel systematisk tømning af affaldsspande, som dr.dk har beskrevet fra Nørre Snede i Ikast-Brande Kommune, så går den ikke.

"Det er vigtigt at sondre mellem arbejde, der bliver udført på engangsbasis, og arbejde, der sker systematisk. Er der tale om det sidste, så er vi ude i noget, der er på den forkerte side. Der er ting, der kræver faglært indsats", siger erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Han fremhæver blandt andet, at arbejdet skal ske på de rigtige arbejdsmiljømæssige vilkår.

Nedbringer udgifter

I Ikast-Brande ser man det frivillige arbejde som en succes, fortæller kommunaldirektør, Henning Hansen.

"Vi tror meget på, at folk er bedre til at passe på deres område, når de selv er med til at vedligeholde det", siger han til dr.dk.

Og det er ifølge rapporten også de fleste andre fagchefers begrundelse for at bruge frivillig arbejdskraft, forklarer Bjarne Ibsen, der er professor ved Syddansk Universitet og en af forskerne bag rapporten.

"De fleste svarer, at det først og fremmest handler om at komme tættere på borgerne og om at skabe tillid mellem borger og kommune", siger han til dr.dk og tilføjer:

"Besparelser er det, de (fagcheferne red.) fremhæver som mindst betydningsfuldt".

I undersøgelsen vurderer hver 20. fagchef, at samarbejdet med frivillige lige nu sparer penge og er omkostningseffektivt. Men en tredjedel har en forventning om, at samarbejdet med de frivillige på sigt skal nedbringe kommunens udgifter, lyder det.¨Og det skaber bekymring hos fagforeningen 3F, der frygter, at de frivillige vil erstatte ordinær arbejdskraft.

"Vi er bange for, at man på sigt skærer ned på offentlige budgetter og dermed også de ansatte til fordel for en systematisk anvendelse af frivillige", siger David Gibson, der er forhandlingssekretær i 3F, til dr.dk.

Men det er ikke tilfældet, lyder det fra Henning Hansen i Ikast-Brande Kommune. Han hæfter sig ved, at kommunen betaler et beløb til foreningslivet i kommunen for at få arbejdet udført - og derfor mener han ikke, at de frivilliges indsats tager arbejde fra andre.

Læs også: Malermestrene mener at de frivllige tager arbejde fra virksomhederne
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.251