23948sdkhjf

Sen tilbagetrækning rammer byggeriet

Det er blandt andet folk fra byggebranchen, der trækker sig tidligt fra arbejdsmarkedet - og dermed også dem, der rammes hårdest af højere tilbagetrækningsalder
Når tilbagetrækningsalderen stiger, bliver det de faglærte og de ufaglærte, der kommer til at betale prisen

Det fremgår af en ny publikation, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) netop har offentliggjort. Langt de fleste af dem, der trækker sig tidligt tilbage fra arbejdsmarkedet i dag, er faglærte og ufaglærte arbejdere, som kommer fra fysisk hårde og nedslidende job - blandt andet job i bygge- og anlægsbranchen.

"Historien om den magelige akademiker, der trak sig tilbage på efterløn for at spille golf, er virkelig en skrøne. Dem, der trækker sig tidligt tilbage fra arbejdsmarkedet, er hovedsageligt faglærte og ufaglærte. Det er dem, der betaler prisen for den stigende tilbagetrækningsalder", siger AE’s direktør Lars Andersen.

Hårdt arbejdsliv

Blandt de 156.000 mennesker, der vil blive ramt af den stigende tilbagetrækningsalder, der rammer i 2025, er knap 50.000 ufaglærte og næsten 70.000 faglærte arbejdere, viser tallene fra AE.

"Tre ud af fire af dem, der rammes af den stigende tilbagetrækningsalder i 2025, er faglærte og ufaglærte. Det er for eksempel slagtere, industriarbejdere og bygningsarbejdere, der vil skulle knokle på og være afskåret fra at trække sig tidligere tilbage, selv om deres krop siger fra efter et langt, hårdt arbejdsliv", siger Lars Andersen.

Burde gå længere

I regeringens 2025-plan er der langt op til at fremrykke den stigende tilbagetrækningsalder, så de ældre skal trække sig endnu tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet, end den nuværende aftale tilsiger.

Jacob Holbraad, adm. direktør i DA, mener regeringen burde være gået længere.

"Jeg så også gerne, at statsministeren havde varslet en yderligere forhøjelse af folkepensionsalderen, så de ville nå deres egen målsætning om 14,5 år på folkepension i dette århundrede", siger han.

Med den nuværende aftale står Danmark allerede til at få OECD’s højeste pensionsalder i 2040.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141