23948sdkhjf

DEBAT: Her sidder ingen med hænderne i skødet

At påstå, at det kun er få virksomheder, som gør noget for at minimere spildtiden og hæve produktiviteten, det er skudt ved siden af, skriver Tekniqs formand på baggrund af Licitationens leder i fredags
Tak til Licitationen - Byggeriets Dagblad for i lederen fredag (7/10-16, red.) at sætte fokus på produktivitet og ledelse i byggeriet.

Men at bruge en rundspørge fra 3F, hvor konklusionen lader til at være, at "folkene på pladsen sidder med hænderne i skødet og spilder tiden", er næppe en sandfærdig beskrivelse af virkeligheden.

Tag ud på en byggeplads, og oplev den travlhed og effektivitet, som gennemsyrer branchen og alle dens mange fag. Ja, vi kan gøre det bedre. Men at påstå, at det kun er få virksomheder, som gør noget for at minimere spildtiden og hæve produktiviteten, det er skudt ved siden af. Endda helt ved siden af.

I installationsbranchen er vi enige med forbundene i, at branchens produktivitet skal hæves. Dansk El-Forbund og Tekniq arbejder ihærdigt for at øge produktiviteten med 50 procent. Vi har netop afholdt en stor konference om emnet og udarbejdet to rapporter, som dels beskriver virkeligheden i dag og dels skuer ud i fremtiden.

Ingen kan løse det alene

Uanset hvor dygtig en virksomhedsleder man er, så er der dog ingen, som alene kan løse den altoverskyggende produktivitetsdræber - mangelfulde projektgrundlag. Det siger sig selv, at der let opstår ventetid, når det ikke er afklaret, hvad der skal udføres.

Men også det arbejder vi vedholdende på at ændre. BAT Kartellet, Bygherreforeningen, Danske Arkitektvirksomheder, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Dansk Byggeri og TEKNIQ har nået store resultater sammen i vores fælles forening Værdibyg.

Her udfører vi - virksomheder og medarbejdere - sammen noget, der vel nærmest kan betegnes som "grundforskning" i processerne på byggepladserne. Her er alle parter i byggeriet involverede, og her beskriver og forandrer vi de helheder og detaljer, som er afgørende for, at processerne er effektive og dagligdagen produktiv.

Timet og tilrettelagt

Vi er kommet langt. Men vi har stadig et stykke vej at tilbagelægge. Problemet med byggeri er, at det ikke foregår i et kontrolleret miljø. I stedet skifter arbejdsstederne, -processerne og -mulighederne dag for dag og time for time. Derfor skal alt være timet og tilrettelagt.

Byggeri er et moderne fag, og det er moderne processer. At forestille sig, at lederne i byggeriets og installationsbranchens virksomheder sidder med hænderne i skødet og brænder bundlinjen af, det harmonerer bare ikke med virkeligheden.

Licitationens leder fik en del virksomhedsledere til at kontakte mig. På deres vegne inviterer vi jer gerne med ud på pladserne og ud i virksomhederne.

Lad os sammen opleve, hvordan virksomhederne med digitale værktøjer, ledelse, uddannelse og ihærdighed arbejder målrettet for at øge produktiviteten.

For der er ikke noget vigtigere end hele tiden at udvikle virksomhederne, medarbejderne og branchen som helhed.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125