23948sdkhjf

DEBAT: Køb ikke katten i sækken, når du køber asfalt

Det duer altså ikke, at nogle virksomheder bruger penge på mærkning, hvis andre ikke gør det, skriver Asfaltindustriens adm. direktør, Anders Hundahl
Asfaltindustrien hilser konkurrence velkommen, for den er med til at give kunderne det rette produkt til rette pris.

Men konkurrence skal ske på lige vilkår. For hvis en virksomhed skærer et hjørne i en regel hér og smutter uden om en lov dér, så får kunden ikke det rette produkt til rette pris. Og de lovlydige virksomheder, der har tingene i orden, påføres ulige konkurrence. Og det sætter den effektive konkurrence ud af kraft - til skade for samfundet og borgerne.

Det sker sjældent i Danmark, at vi oplever, at virksomheder ikke følger mærkningsreglerne. Derfor chokerede det mig at læse en artikel i Licitationen - Byggeriets Dagblad onsdag den 28. september, der giver indtryk af, at en virksomhed, Super Asfalt, øjensynligt producerer, markedsfører og sælger asfalt uden at produkterne er CE-mærkede.

Transport - og Byggevarestyrelsens regler er klare: En række produkter skal CE-mærkes, før de må markedsføres, sælges og anvendes i EU-landene.

Det drejer sig blandt andet om alle byggevarer, der er omfattet af en harmoniseret standard eller en europæisk teknisk vurdering.

Asfalt er en af de byggevarer, der er omfattet af mærkningsordningen. Mærket angiver, at byggevarens egenskaber er deklareret på en ensartet måde, så den frit kan omsættes på det fælles europæiske marked - vel at mærke uden krav om national prøvning og godkendelse.

Det duer altså ikke, at nogle virksomheder bruger penge på mærkning, hvis andre ikke gør det.

Derfor anmelder Asfaltindustriens Brancheforening virksomheder, når vi har mistanke om, at de ikke lever op til reglerne. Og derfor har Asfaltindustrien anmeldt Super Asfalt til myndighederne med henblik på at få undersøgt, om virksomhedens praksis er lovlig.

Virksomheder, der ikke har den lovpligtige CE-mærkning i orden, bør stoppe med at sælge deres varer indtil forholdene er bragt i overensstemmelse med de gældende regler. Alt andet er skadelig konkurrenceforvridning og kunderne risikerer at købe katten i sækken.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11