23948sdkhjf

DEBAT: Ambitiøse krav skaber udvikling

Byggeriet betræder tænkningen i den såkaldte Industrialisering 4.0. Det kan være vejen til nye services samt en langt mere produktiv branche, skriver direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen
80 procent af Danmarks nationalformue er bundet i bygninger og infrastruktur, og den skal derfor passes og udvikles for, at vi kan vedblive at være et samfund, der gør sig gældende internationalt.

Bygge- og anlægsbranchen er derfor en meget væsentlig branche for Danmark. Den leverer de fysiske rammer for al aktivitet i form af effektive veje og infrastruktur, nye og renoverede bygninger, der danner rammer om vores liv, hvad enten vi er på arbejde, undervises eller i hjemmet.

Og de fysiske rammer skal fungere, være sunde og tidssvarende, både når de etableres, men også løbende over tid gennem vedligeholdelse og effektiv renovering.

Derfor er det vigtigt, at bygge- og anlægsbranchen formår at levere effektivt på væsentlige samfundsudfordringer som håndtering og genanvendelse af affald, energieffektivitet, grøn omstilling og klimatilpasninger.

Det sker ikke uden en bygge- og anlægsbranche, som er produktiv og innovativ og er parat til at indfri høje ambitioner, når vi bygger, anlægger eller renoverer.

Matche globale konkurrence

Branchen har længe arbejdet med ambitiøse krav fra bygherrer og lovgivere. Det har betydet, at branchen i dag gør sig gældende internationalt. Branchen eksportere årligt for godt 60 mia. kroner inden for byggevarer, entreprenør- og rådgiverydelser samt har en hjemlig omsætning på over 200 mia. kroner.

I dag er det nemlig sådan, at hvis man vil være med, så skal man kunne matche den globale konkurrence. Derfor vil der altid være fokus på at styrke produktiviteten, på at udvikle nye løsninger og give svar på centrale samfundsudfordringer.

Digitalisering og arbejdsdeling i byggeriet bliver udviklet med det formål at styrke kvalitet og produktivitet. Producenter af byggematerialer bliver til systemleverandører, der både står for projektering, materialeproduktion og montage.

Entreprenører inddrages tidligere i projekteringsfasen for at nyttiggøre viden om effektive produktionsmetoder og løsninger. Alt sammen understøttet af nye digitale arbejdsmetoder, der muliggør håndtering af store mængder data, og som faktisk giver mulighed for at simulere et byggeri før det bygges fysisk.

Begræder udvikling

Der er begyndende fokus på at arbejde med big-data, hvilket aktuelt nyttiggøres af, at for eksempel de offent-lige data gøres tilgængelige, så de kan anvendes ved udvikling af nye services og markeder. Byggeriet betræder således vejen ind i den såkaldte Industrialisering 4.0, hvor netop de digitale muligheder åbner for nye forretningsmuligheder og services.

Byggeriets svar på væsentlige samfundsudfordringer kommer for eksempel til udtryk, når vi taler energi- og miljø. Bygninger bruger 40 procent af al den energi, der bruges i Danmark, og 30 procent af al affald stammer fra bygge- og anlægsbranchen.

Når Danmark aktuelt skal reducere sin CO2-udledning med 39 procent frem mod 2030, så kommer byggebranchen til at spille en væsentlig rolle i form af energirenovering af den bestående bygningsmasse.

Udvikle løsninger

På samme måde skal bygge- og anlægsbranchen være med til at udvikle løsninger, der muliggør, at byggeaffald kan nyttiggøres og genanvendes og dermed være med til at realisere visionerne om cirkulær økonomi.

Gevinsten ved at arbejde ambitiøst med centrale samfundsudfordringer er en international førerposition, der kan veksles til omsætning. Ambitiøse krav skaber således grundlaget for udvikling.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126