23948sdkhjf

DEBAT: Kom ud af osteklokken, Christiansborg

Mens den danske byggebranche energioptimerer efter alle kunstens regler, poster politikerne på Christiansborg milliarder i vindmøller, og det er en dårlig forretning, skriver direktør Christen Galsgaard fra Dansk Ventilation
I Danmark excellerer vi i at bygge vindmøller. Vindmøllerne er et nationalt symbol for det grønne Danmark, og politikerne på Christiansborg elsker dem. Dygtigt hjulpet på vej af vindmølleindustrien har man sat et lighedstegn mellem energioptimering og vindenergi, og derfor er vi vidne til en politisk fortælling helt uden hold i virkeligheden.

Forestillingen er, at vi med ren og billig vindenergi og en energioptimeret bygningsmasse kan skabe den mest økonomiske og miljøvenlige energimodel i verden.

Det passer bare ikke.

For det første er vindenergi ikke gratis, men afgiftsfinansieret. For det andet - og det er langt alvorligere - ændrer overgangen til vindenergi ikke en snus ved vores energiforbrug.

Den grønne løgn

Det er da et kæmpe problem al den stund, at hele formålet med vores energipolitik er at nedbringe energiforbruget. Det er jo netop af hensyn til energiforbruget, vi har byggereglementet med krav om energioptimering af vores bygninger, og det er derfor, der er afgifter på el, at supermarkedernes hylder bugner af energisparepærer osv. osv.

Alt sammen gode og fornuftige tiltag, som beviseligt har effekt på vores energiforbrug, og som politikerne selv har lanceret.

At skifte energikilde til vind ændrer derimod intet som helst ved vores energiforbrug. Det er blot mere af det samme, bare i en anden farve.

Det kedelige virker

Hvis energiforbruget skal yderligere ned, er der et par logiske muligheder. Man kan sætte prisen på strøm op, eller man kan sætte ventilation og indeklima på dagsordenen.

Vi har i Dansk Ventilation i årevis fodret politikerne med dokumentation, der viser, at klimaanlæg med varmegenindvinding ikke kun skaber et sundt indeklima, men også nedbringer energiforbruget med en faktor 10. Men vi taler for døve øren. Hvorfor?

Måske fordi der er flere stemmer i at stå på en forblæst vindemøllepark på TV end at tone frem på skærmen ved siden af et gråt indeklimaanlæg.

Men faktum er, at det kedelige virker og har en beviselig positiv effekt på elmåleren. Den snurrer simpelthen langsommere.

Hvad venter vi på

Når vi nu ved, at vores bygninger og boliger absorberer 40 procent af det samlede energiforbrug, er det så ikke mærkværdigt, at hele energipolitikken handler om vind og ikke om, hvordan vi konkret nedbringer denne absolut mest energislugende post?

Vi kunne med intelligente indeklimaanlæg nedbringe de 40 procent til 30 med et snuptag. Det kræver blot, at politikerne kommer ud af osteklokken og ind i kampen i den virkelige verden.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109