23948sdkhjf

DEBAT: Der er brug for at stramme op over for sort arbejde

Hvorfor har det ikke nogen konsekvenser, når virksomheder, myndigheder og borgere kontakter Skat med en konkret mistanke om sort arbejde, spørger Morten Kamp Thomsen
Vi har nok alle sammen stiftet bekendtskab med sort arbejde. Enten kender vi nogen, der arbejder sort, en i familien der betaler deres håndværkere sort, eller også har vi måske selv arbejdet sort i teenageårene, så vi kunne spare op til at tage kørekort, rejse jorden rundt eller noget helt tredje.

Antallet af danskere, der kontakter Skat med en mistanke om, at der bliver arbejdet sort hos naboen, kollegaen eller i en virksomhed, stiger. Skat oplyser i sin gennemsigtighedsrapport, at hele 10.644 danskere sidste år tippede myndigheden om for eksempel boligejere, der fik ordnet taget eller pudset facaden uden, at der blev betalt skat af håndværkerens løn. Det er næsten dobbelt så mange som for fem år siden.

Det er påfaldende, at der på baggrund af så mange anmeldelser ikke er en eneste privatperson, der er blevet dømt for at medvirke til sort arbejde ved at købe sorte ydelser.

Der er vist ikke andet at sige end, at myndighedernes forsøg på at stoppe sort arbejde indtil videre ikke virker. Hr og Fru Jensen kan med andre ord få lavet deres sorte arbejde i fred.

Derfor er det godt nyt, at Skatteudvalget på Christiansborg er kommet med 11 nye initiativer, der skal bekæmpe sort arbejde med mere kontrol og flere målrettede indsatser. Samtidig har skatteministeren bebudet, at der er flere medarbejdere på vej til Skat. Men hvis det ikke bare skal blive ved snakken og de gode intentioner, så er det vigtigt, at Skat har de rigtige arbejdsredskaber.

Sidste år var 60 procent af alle anmeldelser til Skat anonyme, mens resten af anmeldelserne hovedsageligt kom fra offentlige myndigheder og borgere, der ikke ønskede at være anonyme.

Men skatteministeren har afskaffet muligheden for at tippe Skat anonymt, og det vil betyde, at langt de fleste af den type anmeldelser vil forsvinde fremover. Desuden har ministeren sat en stopper for Skats mulighed for at kontrollere private byggepladser på villavejene. Ingen af disse tiltag gør arbejdet nemmere for Skat.

Må ryste på hovedet

Der blev i 2014 udført sort arbejde for mindst 31 mia. kroner inden for diverse brancher som for eksempel restauration, rengøring, byggeri osv., lyder vurderingen fra Rockwool Fonden.

Alene det tal - og dermed altså størrelsen på den sorte økonomi - burde få politikerne til at udvide de 11 nye initiativer med beføjelser, der gør det muligt for Skat at reagere på flere af de anmeldelser, de får fra borgere, virksomheder og myndigheder.

De skattebetalende borgere må ryste på hovedet og tænke: Hvad nytter det, at vi har en masse regler, hvis ikke Skat har mulighed for at håndhæve dem?

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125