23948sdkhjf

DEBAT: Tilbudsprocessen effektiviseres med digitale løsninger

Dansk Byggeri er gået aktivt ind i udviklingen af en portal, der skal være med til at gøre tilbudsprocessen mere effektiv, skriver direktør Michael H. Nielsen
I Dansk Byggeri lever vi gerne efter devisen - det bedste udtryk for holdning er handling! Det er også baggrunden for, at vi er gået aktivt ind i udviklingen af portalen www.tilbudslister.dk , der skal være med til at gøre tilbudsprocessen langt mere effektiv.

Igennem et år har der i et tæt samarbejde med netværksorganisationen Bips og softwarevirksomheden 3D Byggeri været arbejdet med at gøre den såkaldte CCS tilbudsliste til et konkret værktøj, der kan anvendes i byggeriets udbudsprocesser. Og ikke mindst det at en systemleverandør - Sigma - har valgt at integrere portalens løsning i sit kalkulationssystem lover godt for udbredelsen. Hjemmesiden www.tilbudslister.dk kan tilgås af alle, og der er dermed lagt op til, at det gerne skal blive en fælles standard i byggebranchen. Man kan ganske gratis oprette og strukturere tilbudslister og sikre, at udbudsmaterialet er let at gå til for alle parter. Strukturen ensrettes på tværs af værdikæden og skaber grundlaget for en mere klar kommunikation.

Mindre risikotillæg

For bygherren er der mindre behov for at indregne risikotillæg, og det bliver nemmere at udarbejde udbudsmateriale.

For den projekterende er der mulighed for at skabe digital sammenhæng mellem tilbudslister, beskrivelser og bygningsmodel.

For den udførende bliver det lettere at oprette tilbud og videresende disse til underleverandører, der skal byde på dele af opgaven.

Alt i alt en langt mere effektiv tilbudsproces, hvor der er transparens og genkendelighed fra sag til sag, i forhold til den måde tilbudslister er opbygget på. Bips har sammen med Dansk Byggeri og arkitekt Tore Hvidegaard fra 3D Byggeri stået bag udviklingen af www.tilbudslister.dk . Udviklingsprojektet er støttet af Grundejernes Investeringsfond. Der er således tale om et nonprofit-projekt, som foreløbig er finansieret frem til udgangen af 2017.

Driver digitalisering frem

I Dansk Byggeri går vi meget op i, at de mange ideer om digitalisering af branchens processer bliver realiseret via konkrete tiltag og it-systemer, der kan tilgås af byggeriets forskellige parter. Derfor er vi også rigtig glade for, at it-leverandøren Sigma har valgt at gå foran og implementere de digitale tilbudslister i sin systempakke. Jeg håber at andre it-leverandører vil agere lige så visionært og proaktivt, da det for alvor vil sætte skub i en effektiv måde at håndtere byggeriets tilbudsprocesser på.

Kunne vi herudover brede samarbejdsmodellen mellem it-leverandører og systemtænker ud til at omfatte andre af byggeriets processer, så er der håb for en langt mere effektiv udbredelse af digitale arbejdsmetoder. Og det er der brug for, hvis produktivitetspotentialerne ved digitale arbejdsmetoder for alvor skal realiseres.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125