23948sdkhjf

Konstruktører styrker rolle som bindeled

Ny bog fortæller om bygningskonstruktørens rolle som byggebranchens forbindelsesled gennem 50 år. Mere fokus på energirenovering er en af årsagerne til den lave arbejdsløshed i faget, mener foreningsformand Gert Johansen
En ny bog "Byg - Bygningskonstruktørerne og deres forening 1966-2016" afdækker en periode i Danmarkshistorien, hvor byggeriet var i rivende udvikling, blandt andet hjulpet på vej af bygningskonstruktørerne.

"I dag er konstruktørfaget anerkendt i byggebranchen, og arbejdsløsheden er lav. Men sådan var det langt fra, da tre bygningskonstruktører for 50 år siden krævede deres ret og tog initiativ til at stifte den fagforening, der i dag hedder Konstruktørforeningen og har over 7.500 medlemmer", siger forfatter og etnolog Anna Krogh Søndergaard i forbindelse med udgivelsen af bogen, som hun har skrevet i anledning af foreningens 50-års fødselsdag 28. oktober.

"Bog fortæller byggeriets historie og viser, hvor central en rolle konstruktørerne har haft de sidste 50 år, samt giver et indblik i samfundsudviklingen fra efterkrigstidens opbygning af velfærdsstaten til i dag, hvor perspektivet er, at der i de næste 40 år skal bygges lige så meget, som der er bygget i hele verdenshistorien indtil nu", siger foreningens formand, Gert Johansen.

"Sammenholdt med, at der fremover vil være fokus på energirenovering - det nye "sort" i byggeriet - forventer jeg en styrket position for bygningskonstruktørerne som det naturlige bindeled mellem de forskellige faggrupper og som dem, der sikrer kvalitet og effektivitet via deres byggetekniske indsigt og ledelseskompetencer", tilføjer han.

Stort gravearbejde

Bogen fortæller også historien udviklingen fra mekanisering af byggeriet og det store byggeboom i 1960’erne og 1970’erne til i dag, hvor der er fokus på energirenovering, bæredygtighed og digitalisering.

Med personlige portrætter, interviews og et omfattende gravearbejde på Arbejdermuseets Bibliotek og Arkiv i Taastrup har forfatteren "forsøgt at komme ind under huden på en relativt upåagtet faggruppe, man sjældent hører om".

"Det er en hæsblæsende periode, hvor byggeriet udvikler sig voldsomt, både nationalt og internationalt, og hvor tilflytningen til byerne accelererer", siger forfatteren.

På kun 19 år, fra 1960 til 1979, bliver en tredjedel af Danmarks samlede boligmasse opført, og velfærdsstaten materialiserer sig ved, at hospitaler, skoler, børneinstitutioner og plejehjem opføres i rekordfart.

"Men en stor del af byggeriet - der overvejende bygges af beton - er præget af så meget hastværk, at det kort efter skal renoveres for store millionbeløb," siger Anna Krogh.

"I dag er byggeriet blevet mere kompliceret. Det skal leve op til skærpede miljøkrav om reduceret energiforbrug og CO2-neutralitet og meget er digitalt styret. Her er bygningskonstruktøren en uundværlig brobygger mellem de mange faggrupper - håndværkere, ingeniører og arkitekter - som får arbejdet og hele byggeprocessen til at glide", tilføjer hun.

Et spejl af samfundet

For Anna Krogh Søndergaard er bygningskonstruktørernes historie interessant, fordi samfundsudviklingen har afspejlet fagets udvikling.

"Bygningskonstruktørerne har ikke været bundet af at skulle mure, smede eller tegne og har derfor påtaget sig mange forskellige opgaver afhængig af den byggepolitiske situation. På den måde har bygningskonstruktørerne formået at tilpasse sig og løbende erhverve sig de kompetencer, både branche og politikere har efterspurgt", siger hun.

Ny bog om bygningskonstruktører
En ny bog ”Byg - Bygningskonstruktørerne og deres foreningen 1966-2016” udgives 6. oktober i anledning af foreningens 50-års jubilæum.
Den er skrevet af forfatter og etnolog Anna Krogh Søndergaard og udgives af Konstruktørforeningen.
Bogen afdækker en periode, da byggeriet var i rivende udvikling. Med personlige portrætter, interviews og et omfattende gravearbejde kommer forfatteren omkring ”en relativt upåagtet faggruppe, man sjældent hører om”.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125