23948sdkhjf

Region Sjælland får 100 mio. til OPP-projekt på Slagelse Sygehus

Regeringens pulje på i alt 400 mio. kr. er fordelt på tre projekter, herunder det største OPP-projekt i Region Sjællands historie
Region Sjælland er med i regeringens seneste pulje på i alt 400 mio. kr., der skal fremme Offentlig-Private Partnerskaber (OPP).

Regionen får knap 100 mio. kroner fra OPP-puljen til byggeriet af en ny fødeafdeling, børne- og ungeafdeling og tre etager til medicinske patienter som led i byggeriet af Slagelse Sygehus fase II, oplyser regionen.

"Der er med byggeriet på Slagelse Sygehus tale om et af Danmarks største OPP-byggerier. OPP-projekter er forholdsvis nye i Danmark, og dette er klart det største i Region Sjællands historie. Derfor er det også rart, at ministeren bakker op," udtaler Jens Stenbæk, regionsrådsformand i Region Sjælland, i en pressemeddelelse.

Bevillingen fra Social- og Indenrigsministeriet udbetales ikke som rede penge til Region Sjælland, men som en såkaldt deponeringsfritagelse af OPP-byggeriet på Slagelse Sygehus.

Ifølge loven skal der normalt afsættes et beløb i regionens økonomi, hvis regioner lejer sig ind i bygninger, men med deponeringsfritagelsen slipper regionen altså for at lægge pengene til side.

Projektet på Slagelse Sygehus er byggeriet allerede i gang, efter at henholdsvis MT Højgaard og DEAS vandt opgaven i et EU-udbud. Derudover er Industriens Pension, PensionDanmark, PKA og Sampension investorer i projektet.

Projektsum på 520 mio. kr.

Første spadestik på det 18.000 kvadratmeter store byggeri blev taget i april. Når byggeriet står klar, vil der være cirka 180 enestuer. Stueplanet bliver for gravide, fødsler, barsel, børn og unge samt for tidligt fødte børn, mens tre etager ovenover bliver til medicinske patienter.

Den samlede projektsum er 520 mio. kroner, og det er planen, at Region Sjælland skal leje sig ind i 20 år, hvorefter regionen har ret til at købe bygningen tilbage. Hele byggeriet forventes at kunne tages i brug i januar 2018.

"OPP-projekter i Danmark har fået luft under vingerne, og spadestikket i dag beviser, at når offentlige og private forener kræfterne, så skabes der resultater, udtalte Lars Olaf Larsen, afdelingsdirektør i DEAS på vegne af konsortiet i forbindelse med startskuddet til byggeriet.

Byggeriet er anden fase af moderniseringen af Slagelse Sygehus som et af regionens fire akutsygehuse. Første fase var åbningen af Akutafdelingen i 2013.

Puljen til OPP-projekter er en del af aftalen om regionernes økonomi fra 2017 mellem regeringen og Danske Regioner. OPP-puljen for 2017 er fordelt på baggrund af ansøgninger fra de regioner, som har søgt om deponeringsaftalen til konkrete OPP-projekter. Ud over Regions Sjælland har regionerne Nordjylland og Midtjylland modtaget midler fra 2017-puljen.

Indviklede OPP-projekter

"Der er et stort potentiale i at udnytte hinandens viden, erfaring og muskelkraft - det gælder for både det offentlige og for private aktører. Det kommer også borgerne til gavn, for de får de bedst mulige løsninger for skattekronerne. Derfor er jeg glad for, at regionerne er klar til at inddrage private leverandører i deres byggeprojekter. Nu støtter vi dem til at føre planerne ud i livet," lyder det i en kommentar fra Social- og Indenrigsminister Karen Ellemann.

Jens Stenbæk fra Region Sjælland mener, at ministeren dermed sender et vigtigt signal, da OPP-projekter er relativt nye og kan virke indviklede og uoverskuelige.

"Derfor er det også vigtigt, at netop ministeren bakker op og sender dette klare signal. OPP-Projekter er en metode, som flere og flere skeler til, og som kan bygge en bro mellem det offentlige og det private. Det kan skabe win-win-situationer for alle parter," siger Jens Stenbæk.

FAKTA: Om byggeriet
Byggeriet består reelt af to bygninger. En fire-etages bygning i karreform samt en bygning til fødeafsnit med fem fødestuer.
Bestiller: Region Sjælland
Konsortium: MT Højgaard (opførelse), DEAS (udvendig drift og vedligehold), Industriens Pension, PensionDanmark, PKA og Sampension (finansiering)
Projektsum (byggeri og drift i 20 år): ca. 520 mio. kroner, heraf 400 mio. kroner til anlæg
Arkitekt: Arkitema
Rådgivende ingeniør: MOE
Areal: Cirka 18.000 m2.
Forventet ibrugtagelse: Januar 2018
Kilde: MT Højgaard


FAKTA: OPP-puljen til sygehuse
Region Projekt Dispensation i mio. kr.
Region Nordjylland Etablering af hospice i Aalborg 34,4
Region Midtjylland Etablering af et nyt psykiatrisk center ved Det Nye Universitetshospital i Aarhus 267,2
Region Sjælland Udvidelse og modernisering af Slagelse Sygehus (Fase 2-huset) 98,4
I alt 400,0

Læs mere om: OPP
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126