23948sdkhjf

Nordjysk entreprenør vil være dobbelt så stor

Biografer og spillesteder skal trække væksten hos TL Byg, som netop har lanceret en ambitiøs plan for de kommende tre år
Omsætningen skal fordobles, og antallet af ansatte skal vokse med op mod 25 procent. Sådan lyder et par af overskrifterne i den treårige strategiplan, som TL Byg i denne uge præsenterede på næsten samme tid som den nordjyske entreprenørvirksomheds 2015/2016-regnskab.

TL Byg sætter omsætningsrekord i regnskabet, der blev afsluttet den 30. juni i år, mens der også er fremgang på bundlinjen. Væksten vækker især glæde hos direktør Jens Nielsen, fordi den er trukket af det, der har været et strategisk satsningsområde hos TL Byg de seneste år.

"Vi går frem på både omsætning og indtjening, fordi vi har fastholdt ordretilgangen på det, vi kalder for ekstraordinære byggerier. Det kan være biografer, musikhuse og så videre, og det er et område, vi har satset strategisk på. Så vi er mega stolte over, at det er lykkedes," siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Har fundet niche

Referencelisten tæller blandt andet storentrepriser på Aalborgs koncert- og kulturhus, Musikkens Hus, og kunstmuseet Kunsten, ligeledes i Aalborg. TL Byg har også opført flere biografer for Nordisk Film i både Danmark og Norge. De ekstraordinære byggerier er dermed blevet en niche for TL Byg, som ser frem til yderligere vækst inden for området i løbet af strategiperioden, der løber frem til 2020.

"Om tre år har vi fordoblet det ekstraordinære byggeri, så det udgør 50 procent af vores omsætning. Det betyder, at vi skal have fat i nogle dygtige timelønnede, som kan tænke ud af boksen og som samtidig har gode rutiner. De gode rutiner kan vi give dem, men det andet skal de gerne have med sig," siger Jens Nielsen, som regner med, at de nuværende 180 ansatte er blevet til 220 i løbet af få år.

Alene inden for de seneste 12 måneder har TL Byg oprustet med knap 20 funktionærer, og spørger man direktøren, er den ellers så omtalte mangel på arbejdskraft ikke en trussel for væksten hos den nordjyske entreprenør.

"Vi vil kunne have den rigtige bemanding klar i løbet af to til tre uger. Vi er en attraktiv virksomhed at komme til - også fordi vi altid har ligget i den øvre ende af lønskalaen - så hvis vi sætter en annonce i avisen, vil vi få mange henvendelser," siger Jens Nielsen.

Klare store opgaver

Bemandingen er dog stadig altafgørende i forhold til, hvilke opgaver TL Byg byder ind på. Ressourcerne skal være til stede - ellers takker TL Byg nej til en opgave. Til gengæld lader Jens Nielsen sig ikke begrænse af størrelsen på den pågældende opgaves byggesum.

"Det er klart, at vi vil blive udfordret, hvis vi står med en opgave til 200 mio. kr., som skal bygges på 15 måneder, fordi den måske vil lægge beslag på 70 procent af ressourcerne. Men det er ikke byggesummen i sig selv, der er afgørende for, hvornår en opgave er for stor. Det er summen af mange faktorer."

TL Byg henter i dag omkring halvdelen af sin omsætning på totalentrepriser, mens en fjerdedel kommer fra stor- og hovedentrepriser. De sidste 25 procent kommer fra små udbud og mindre private kunder, og selv om det altså er fra totalentrepriserne, væksten skal komme, beskriver Jens Nielsen fortsat de sidstnævnte opgaver som virksomhedens kerneforretning.

"Der er stadig ingen opgaver, som er for små. Vi vil hele tiden have fokus på det, som er vores kernesegment og som TL Byg har bygget på i nu 42 år. Vi har kunder, som har været med os i 38 år, ligesom fru Pedersen og fru Hansen stadig benytter os på grund af de personlige relationer. Og det har vi ikke planer om at give slip på," siger Jens Nielsen.

Læs også: " Nordjysk entreprenør vil være dobbelt så stor ".

Læs også: " Svensk løftebro får markant dansk islæt ".

Nyt om navne
I dag nyheder fra

Tre skarpe til Jens Nielsen
Hvordan er temperaturen i byggebranchen lige nu?
”Der er gang i hjulene rundt omkring, og det er positivt på mange måder. Det negative er, at man ikke altid kan leve op til kundernes behov. En kunde kan have haft et projekt til at ligge i lang tid, og nu er finansieringsmuligheden så til stede. Over for sådan en kunde er det ærgerligt at sige, han enten skal vælge udenlandske betonelementer til sit byggeri eller vente ni måneder, før det kan gå i gang.”

Kan du genkende billedet af, at væksten kun trækkes af de allerstørste byer herhjemme?
”Det er i hvert fald ikke et problem lige nu. Jeg er selv fra Vestjylland og har samarbejdspartnere fra store dele af Danmark. De melder om ventetider på seks til tolv uger, så det er mit klare indtryk, at der er godt gang i hjulene rundt omkring.”

Hvad ville du ændre, hvis du blev minister for en dag?
”Så ville jeg udskyde nogle af de mange sygehusbyggerier, der er i gang i øjeblikket. Det er overordentligt positivt med nye sygehuse, men når de bliver bygget samtidig med, der i forvejen er gang i byggeriet, så overopheder markedet simpelthen.”
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094