23948sdkhjf

Socialdemokraterne vil bruge 1,5 mia. kroner på at opkvalificere ufaglærte

S-leder Mette Frederiksen fremlagde i går partiets udspil til en 2025-plan. Partiet vil blandt andet bruge penge på en opkvalificeringsreform
Når Socialdemokratiet i den kommende tid er inviteret til forhandlinger med regeringen om en 2025-plan, vil partiet møde op med krav om at dygtiggøre arbejdsstyrken med en opkvalificeringsreform og en vækstreform, der skal skabe flere private arbejdspladser.

Partiet vil blandt andet afsætte 1,5 mia. kroner til en reform, der skal nytænke efteruddannelsessystemet, give ufaglærte flere og nye muligheder samt styrke erhvervsskolerne. Reformen skal blandt andet sikre, at flere ufaglærte får en uddannelse. Penge skal blandt andet findes ved at annullere lempelser i arveafgiften.

"Vores analyse af dansk økonomi er, at den største udfordring er, at væksten er for lav, produktiviteten gik i stå i 00’erne og der skal derfor sættes gang i væksten i erhvervslivet, så der kan blive skabt flere private arbejdspladser. Samtidig kommer vi til at mangle faglærte, og derfor har vi opkvalificering som udgangspunkt", sagde partileder Mette Frederiksen, da hun præsenterede udspillet flankeret af politisk ordfører Nicolai Wammen og gruppeformand Henrik Sass Larsen.

Brændende platform

S-lederen kaldte udspillet realistisk, men understregede, at hun ikke vil være med til regeringens topskattelettelser.

"Vores oplæg er ikke guld og grønne skove og gyldne løfter, men modsat regeringens plan kan det lade sig gøre", sagde Mette Frederiksen.

Hos 3F hilser formand Per Christensen Socialdemokratiets indspil til drøftelserne om 2025-initiativer velkommen.

"Der er ikke nogen brændende platform i dansk økonomi, men vi er udfordret på vores kompetence- og uddannelsesniveau samt på produktivitetsvæksten. Det er her, der skal sættes ind på at fremtidssikre Danmark. Derfor er det også afgørende, at Socialdemokratiet prioriterer uddannelse fremfor skattelettelser", siger han.

Tryghed for boligejerne

Socialdemokraterne ønsker desuden at sætte 30 mia. kroner af til tryghed for boligejerne frem til 2025. Her har regeringen budgetteret med 24 mia. kroner. Partiet ønsker at fastholde skattestop på ejendomsværdiskat frem til 2025. Partiet sender samtidig en kraftig opfordring til regeringen om at fremlægge forslaget til nyt ejendomsvurderingssystem, som man længe har arbejdet på.

Partiet vil samtidig afsætte 3 mia. kroner til en vækstreform, der skal sikre, at virksomhederne kan klare sig i den internationale konkurrence. Konkret foreslår S, at man sætter ind mod bureaukrati, understøtter investeringer i danske virksomheder og sikrer små og mellemstore virksomheder risikovillig kapital.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109