23948sdkhjf

DAGENS LEDER: Aftalesystemet hæmmer byggeriet

Det mener Licitationen - Byggeriets Dagblad
Bygherreforeningens direktør, Henrik L. Bang, er skarp og præcis i sin kritik af aftalesystemet i den danske byggesektor i et debatindlæg her i avisen i fredags.

”Vi har svært ved at forsvare, at det beløb, som bygherrerne i dag afsætter til uforudsete udgifter, er mere end fordoblet de sidste 25 år. Blandt andet fordi omfanget af projektmangler vokser og der mangler præcision”, fastslår Henrik L. Bang og vrider dermed godt og grundigt rundt i det åbne sår, som byggeriets manglende effektivitet og produktivitet har gnavet i et forældet og stivnet aftalesystem med 25 år på bagen.

Bygherreforeningen støtter sig til en analyse fra Kuben Management, som blandt andet konkluderer, at manglende konkurrence og lav produktivitet i byggeriet står i vejen for optimeringer.

Som udgangspunkt skal bygherren have mere byggeri og mindre papir og bøvl for sine penge. Og entreprenøren skal bruge mere af sin tid på at bygge end på at bladre gennem endeløse bunker af papir, som mest handler om ansvarsfraskrivelse. Og de projekterende arkitekter og ingeniører skal i langt højere grad end nu arbejde med nye metoder, som giver produktivitetsgevinster.

Byggeriets aftalesystem trænger til en grundig revision, hvor man frem for alt sætter fokus på, at en aftale om et byggeri er en samarbejdsproces, hvor man forsøger at optimere produktet fremfor for en krigserklæring, hvor det gælder om at tryne hinanden i byggeprocessen.
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125