23948sdkhjf

Revision af aftalesystemet skal ændre incitamentsstrukturerne

Et utidssvarende aftalesystem er en del af forklaringen på lav effektivitet i den danske byggesektor, skriver Henrik L. Bang, direktør i organisationen Bygherreforeningen
Byggeriet i Danmark er det tredjedyreste i verden, viser ny analyse fra Kuben Management. Det skyldes blandt andet det 25 år gamle og utidssvarende aftalesystem. Der står derfor betydelige milliardbeløb på spil i den revision, der er på vej. Bygherreforeningen har høje ambitioner for den nye aftale og opfordrer til at kigge nærmere på at incitamentsstrukturen branchen.

En ny analyse fra Kuben Management skyder med skarpt. Analysen betegner regeringens byggepolitiske strategi som uambitiøs og det gældende aftalesystem – ABR89, AB92 og ABT93 – som utidssvarende. Afløseren til aftalesystemet forhandles i øjeblikket af byggeriets parter. I Bygherreforeningen er vi gået ind i forhandlingerne med høje ambitioner for det kommende aftalesystem, fordi vi kan se et uforløst potentiale.

Lav produktivitet

Analysen anslår, at den samlede bygge- og anlægssektor udgør fem til otte procent af det danske bruttonationalprodukt, men manglende konkurrence og lav produktivitet i byggeriet står i vejen for optimeringer. Sektoren har i langt højere grad mulighed for at bidrage til væksten og velstanden i samfundet.

Kuben Management anbefaler derfor høje ambitioner i den kommende byggepolitiske strategi, som revisionen af aftalesystemet er en del af. Det kan Bygherreforeningen kun tilslutte sig. Vi mener, at samfundet kan få meget mere for pengene, såfremt der sikres stærkere incitamenter og mere effektive styringsværktøjer.

Branchen skal tilskyndes til i højere grad at levere fejlfrit til aftalt tid og budget. Vi har svært ved at forsvare, at det beløb som bygherrerne i dag afsætter til uforudsete udgifter er mere end fordoblet de sidste 25 år. Blandt andet fordi omfanget af projektmangler vokser og der mangler præcision i håndteringen af ændringsarbejder.

Behov for indsats

Ligesom analysen viser, er der behov for en målrettet indsats, hvor der prioriteres et klart fokus på bygherrernes interesser som kunde, så man kan sikre en dynamisk videreudvikling og modernisering af byggeriet.

Samfundet stiller jo strengere krav til de professionelle bygherrer i form af forudsigelighed med hensyn til både tid og økonomi. Og når virksomhederne i byggeriet samtidig præges af større og mere kompetente spillere, bør vi også kunne forvente større gennemsigtighed og mere konsekvens i aftalerne.

Vi er nødt til at sikre os, at branchen udvikler sig til gavn for produktiviteten i samfundet som helhed. Kun dermed kan vi spare de penge, der lige nu forsvinder i uklart ansvar, dårlige samarbejdsprocesser og unødvendige konflikter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125