23948sdkhjf

DAGENS LEDER: Snobberi omkring erhvervsuddannelser

Det mener Licitationen - Byggeriets Dagblad
Snobberi kan være både komisk og føre til forkerte valg. Sådan er det også med uddannelsessnobberiet, som får mange unge mennesker – ofte på forældrenes opfordring – til at vælge en erhvervsuddannelse fra til fordel for en akademisk uddannelse.

Der er naturligvis ikke noget galt i at vælge at blive ingeniør eller arkitekt i stedet for tømrer eller murer. Men hvis de unge træffer uddannelsesvalget på grund af snobberi på egne eller andres vegne og i forventning om, at komme til at ”tjene kassen”, så er valget ikke truffet på de rette præmisser.

En lang videregående uddannelse på fem år er nemlig ikke altid ensbetydende med, at man kommer til at tjene mere end en faglært, fremgår det af en undersøgelse fra tænketanken Cepos.

Sammenligner man livsindkomsten fra personer med en faglig uddannelse med livsindkomst fra personer med en videregående uddannelse, så er livsindkomsten hos personer med en faglig uddannelse i mange tilfælde højere end hos personer med en videregående uddannelse.

Men nu er penge jo ikke alt. Valg af uddannelse handler også om at ”komme på den rigtige hylde” og være glad for og stolt af det, man laver. Når byggeriet i dag skriger efter kompetent, faglært arbejdskraft, så er det altså blandt andet fordi, uddannelsessnobberiet har dirigeret mange væk fra erhvervsuddannelser og ind på de akademiske uddannelser. Det er synd. For der er hårdt brug for flere faglærte hænder i byggeriet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125