23948sdkhjf

Nye roller til rådgiverne i fremtiden

Store ambitiøse renoveringsprojekter som Stadionkvarteret i Glostrup har stort potentiale for bæredygtige løsninger
Renoveringsmarkedet har de seneste år fyldt godt op i de projekterendes ordrebøger, og særligt den almene boligsektor vil fremover tegne sig for en lang række store projekter.

Et eksempel er Magisterparken i Aalborg, der er nomineret til Renoverprisen 2016. Det understøttes af aktuel forskning fra blandt andre Kim Haugbølle, der er seniorforsker ved SBi, Aalborg Universitet.

Han vil ved et arrangement i Industriens Hus 6. september blandt andet dele erfaringer fra internationale projekter og innovationsnetværk, herunder det fællesnordiske projekt Sustainable Refurbishment.

”Den almene boligmasse står over for store renoveringsopgaver. Der er et stort potentiale for bæredygtige løsninger, men også udfordringer, når de almene bygherrer vil realisere deres grønne ambitioner. Vi skal derfor blive bedre til at skabe sammenhæng fra bæredygtige strategier over taktiske prioriteringer til konkrete handlinger i praksis”, siger Kim Haugbølle.

Et stort behov

En af de praktikere, som skal være med til at rådgive i fremtiden, er vinduesproducenten Velfac, der står for branchearrangementet i september.

”Der er et stort behov for at modernisere den almene boligmasse, så rammerne bliver mere tidssvarende og efterlever ønsket om bæredygtige boliger med øget brug af dagslys til at sænke energiforbruget. Der er også behov generelt for at løfte indeklimaets kvalitet”, siger John Christian Asmussen, projektsalgsdirektør hos Velfac.

Bedre sammenhæng

Adm. direktør i Lejerbo Palle Adamsen, der også er formand i BL (Danmarks Almene Boliger), mener, at rådgiverens rolle kommer til at ændre sig i forhold til fremtidens renoveringsprojekter.

”Fokus forskydes i retning af, at man i højere grad inddrager byggeriets sociale dimension, også inden for byplanlægning. Det vil påvirke de involverede aktørers roller og samspil, idet nogle af ansvarsområderne bliver mere flydende. Rådgiveren skal derfor vænne sig til også at navigere i et felt, som tidligere mere har tilhørt arkitekten, boligforeningerne og myndighederne. Emner som brugerinddragelse og beboerdemokrati bliver dermed også ansvarsområder for rådgiveren”, siger Palle Adamsen.

Store rationaliseringsgevinster

Flere steder i landet er meget store renoveringer i gang.

Danmarks største igangværende boligrenoveringsprojekt, Stadionkvarteret i Glostrup vest for København, vil samlet set løbe op i 785 mio. kroner og omfatter i alt 1.235 lejligheder, der renoveres med vægt på såvel social og økonomisk som energimæssig bæredygtighed.

På den måde skal der laves nye tekniske installationer, ny ventilation og udskiftes tag, ligesom lejlighederne bliver lagt sammen og får nye vinduer for at skabe mere moderne rammer med masser af dagslys inden døre.

”Planen er, at vi bruger første etape som grundlag for de efterfølgende med hensyn til erfaringsopbygning, optimering af processer og kvalitet. Der er store rationaliseringsgevinster forbundet med denne tilgang, og det har igen betydning for den samlede økonomi og tidsrammen for et projekt i så omfattende en skala”, siger Lars Lynge Nielsen, projektchef i Enemærke & Petersen, i en pressemeddelelse.

Velfac sætter renoveringsudfordringerne på dagsordenen ved gå-hjem-mødet for rådgivere, arkitekter og andre professionelle renoveringsaktører tirsdag 6. september i Industriens Hus i København.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141