23948sdkhjf

DEBAT: Stærkere samarbejde om Københavns byggerier

Københavns Kommunes byggerier bliver ikke ens, fordi de udbydes i strategiske partnerskaber, sådan som adm. direktør i Danske Arkitektvirksomheder, Lene Espersen udtrykker bekymring for. Det skriver Rasmus Brandt Lassen, byggechef i kommunens bygherreenhed, Byggeri København
Adm. dir. i Danske Arkitektvirksomheder, Lene Espersen, er i Licitationen - Byggeriets Dagblad den 11. august 2016 bekymret for, om Københavns Kommunens udbud af en række byggeopgaver i strategiske partnerskaber vil betyde, at der lægges op til en samlebåndsfabrik, hvor kvaliteten går fløjten.

Nu er det ikke ualmindeligt at blive mødt af kritik og bekymring, når man introducerer noget nyt. Men for at forstå Københavns Kommunes udbud af de strategiske partnerskaber skal man forstå de udfordringer, Københavns Kommune står overfor.

København vokser, og det stiller store krav til vores evne til at udbygge og renovere byens skoler, daginstitutioner, kultur- og idrætsfaciliteter mv. Desværre oplever Byggeri København i alt for mange af vores cirka 120 igangværende byggeprojekter en række udfordringer i samarbejdet mellem bygherre, rådgivere og entreprenører.

Modellen, hvor arkitekten sidder alene og tegner, og hvor entreprenøren først lukkes ind i samarbejdet, når det er for sent at ændre noget, har spillet fallit. Situationen forværres af, at vi starter forfra med et nyt team hver gang og dermed oplever et helt urimeligt tab af erfaringer og kæmpe transaktionsomkostninger forbundet med udbud, opstart og ineffektive processer.

Vi skal simpelthen bygge smartere. Faktisk oplever jeg, at hele byggebranchen skriger på forandring. ”Bedre samarbejde” er nok den mest hyppige konklusion på konferencer og i rapporter om byggeriets udfordringer. Og sådan har det været i flere år. For eksempel har Lene Espersen og Danske Arkitektvirksomheder sidste år sammen med en række andre af byggeriets aktører givet otte anbefalinger i forbindelse med bygningsrenovering. Her anbefaler de blandt andet, at særligt de offentlige bygherrer bruger flere innovative udbud, der belønner godt samarbejde og tillader, at de bydende parter kommer mere i spil i de tidlige udbudsfaser.

Det er præcist det, vi gør med de strategiske partnerskaber. Vi samler alle aktører allerede fra projektets start. Her skal de arbejde side om side for at skabe det bedst mulige projekt. Hvis samarbejdet kører, venter flere opgaver forude. Og for hvert projekt, der gennemføres, indsamles der flere og flere erfaringer, som kan være med til at gøre det næste projekt endnu bedre. Men hvis samarbejdet ikke kører, så kan alle parter vælge at gå hver til sit.

Strategiske partnerskaber betyder ikke, at alle kommunens byggerier fremover bliver ens. Hvert projekt har sine meget forskellige rammebetingelser. Både fordi vi bygger i en meget tæt bebygget by, og fordi kommunen gennem sine politikker, planer og retningslinjer for byggeriet har sat et højt ambitionsniveau for arkitekturen, bæredygtighed, bynatur, socialt ansvar og så videre.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125