23948sdkhjf

Esbjerg går i gang med ambitiøs byudvikling

Esbjerg og nærmeste omegn investerer op mod 24 mia. kroner frem med 2025 i midtbyopgradering, nye boligområder, havneliv samt domicil- og kontorbyggerier
Frem mod 2025 vil Esbjerg få omkring 10.000 ekstra indbyggere.

Derfor planlægges lige nu 400.000 kvm boligbyggeri og 200.000 kvm erhvervsbyggeri til de på det tidspunkt 125.000 indbyggere.

Hertil kommer, at der ifølge nyhedsportalen Byens Ejendom investeres i erhvervshavnen, nyt strandområde mod nord, midtbyopgradering og sammenhængen med den nye Lysningen, der bliver en helt ny bydel med planlagte 500 boliger og 20.000 kvm erhverv.

Desuden er andre nye boligområder, butikscentre og butikker samt store domicil- og kontorbyggerier i havneområdet under udvikling.

Alt i alt investeringer på ikke mindre end 24 mia. kroner. Alt sammen for at sikre arbejdspladser, så den nuværende lave vækst kan sættes i fart.

Centrum for energi

”Esbjerg er en erhvervsby for stor industri – et offshore-centrum i Danmark – og ikke mindst energi både til havs og til lands, hvor den store havn er et omdrejningspunkt. Derfor investeres der massivt i havneanlæg og i veje til og fra Esbjerg”, skriver Byens Ejendom.

62 procent af arbejdsstyrken inden for offshore-energi i Danmark er beskæftiget i Esbjerg. Og byen er blevet optaget i selskabet af de 20 vigtigste energibyer på verdensplan. De 250 energi-firmaer og de 13.500 arbejdspladser skal fordobles på kort tid.

Vil tiltrække familier

Det skal kombineres med at gøre Esbjerg til en bedre by at leve og arbejde i for at kunne tiltrække uddannet arbejdskraft og deres familier. Derfor har Esbjerg sat 100 byudviklingspunkter på dagsordenen, der skal synliggøre byens kvaliteter.

Et af dem er Stengårdsvej-projektet, som også Realdania er gået ind i. Det sker i samarbejde med Esbjerg Kommune og Boligforeningen Ungdomsbo.

Første trin bliver at skabe forpligtende partnerskaber mellem kommune, boligorganisationer og andre relevante parter, for eksempel erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner, foreninger og andre fonde.

”Andet trin er at følge op med handlingsplaner og konkrete projekter. Det kan handle om investeringer i skoler, infrastruktur, fysiske og sociale helhedsplaner, nedrivning og nybyggeri. Aktører fra andre udsatte boligområder kan også søge støtte fra en pulje på 20 mio. kr. til innovative projekter”, skriver Realdania i en pressemeddelelse.

Understøtter beskæftigelse

Forventningen er at støtte for eksempel innovative byrum, forbindelser mellem boligområder og resten af byen samt mødesteder, der understøtter uddannelses- og beskæftigelsesmuligheder. Puljen udbydes dette efteråret.

”Vi har i alt tre case-kommuner, heriblandt Esbjerg, så Stengårdsvej-projektet også kan blive et eksempelprojekt”, siger Helge Kvam fra Realdanias kommunikationsafdeling.

”For at sikre videndeling, så erfaringerne kan bruges af andre, etableres en række netværksaktiviteter, hvor der udveksles erfaringer på tværs af kommuner, boligorganisationer samt blandt de, der arbejder med udsatte boligområder”, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.187