23948sdkhjf

Statsrevisorerne vil endevende omstridt ordning

Energispareordningen skal under lup, så samfundet får bedre effekt af de 1,6 mia. kroner, ordningen hvert år koster. Tiltrængt, mener flere brancheorganisationer
Statsrevisorerne har nu anmodet Rigsrevisionen om at kortlægge og vurdere Energispareordningen. I den manøvre er det vigtigt, at ordningen bliver forbedret, så samfundet får effekt af de milliarder, som forbrugerne finansierer via deres elregning, mener Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI).

Formålet med Energispareordningen er at skabe incitamenter til energibesparelser, men FRI har i længere tid fremhævet, at ordningen er dyr, ineffektiv, konkurrenceforvridende og ugennemsigtig, selvom den også har bidraget til at reducere energiforbruget i Danmark.

Nytænkning af ordningen

”Energispareordningen beløber sig i dag til omkring 1,6 mia. kroner om året. Pengene betales via forbrugernes energiregning. Det er et rigtig stort beløb, og selve kontrollen med ordningen, herunder kravene til dokumentation, er meget lempelige i forhold til ordningens størrelse. Derfor er det en rigtig god ide, at Statsrevisorerne laver en grundig granskning af ordningen for at se, om forbrugernes penge kan bruges bedre og mere gennemsigtigt, så samfundet får flest mulige energibesparelser for pengene”, siger adm. direktør i FRI, Henrik Garver.

Han opfordrer til, at undersøgelsen bliver brugt til at fokusere på forbedringer af ordningen og dens forvaltning, herunder øget kvalitet i opgørelsen af energibesparelser – i praksis en fuldstændig nytænkning af ordningen.

Deloitte har udarbejdet en rapport om Energispareordningen, som viser, at 78 procent af de private energiprojekter, der gennemføres med tilskud fra ordningen, ville være gennemført uanset tilskuddet. De seneste fem år er der årligt udtaget mellem 100-150 sager til stikprøver – ud af de alene i 2015 cirka 100.000 sager i alt. Prøverne indikerer, at der hvert år er fejl i mere end 25 procent af de undersøgte sager. Alligevel er praksis fortsat næsten uændret år efter år.

Mere markedsorienteret

Adm. direktør i Tekniq, erhvervsorganisation for installationsbranchen, Niels Jørgen Hansen mener derfor, der er al mulig grund til at sikre, at de mange penge bruges så godt som muligt.

”Tekniq afholdt for et år siden en politisk konference om ordningen. Lige siden har vi peget på, at der er behov for at stramme op og gøre energispareordningen mere markedsorienteret. Erfaringerne med ordningen viser helt tydeligt, at der kan leveres flere energibesparelser for de samme penge, og derfor må ordningen fremover sikre, at midlerne anvendes, hvor de gør mest gavn”, siger han.

Folketingets statsrevisorer har bedt Rigsrevisionen belyse energiselskabernes energispareordning. Revisionen kommer til at kortlægge tre væsentlige aspekter ved ordningen, som i 2006 opstod ved en frivillig aftale mellem energiselskaberne og klima- og energiministeren.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094