23948sdkhjf

Kommunerne skruer langsomt op for byggeinvesteringerne

Flere år med underinvesteringer i kommunalt byggeri er måske ved at være forbi
De danske kommuner har frem til udgangen af 2019 planlagt og budgetteret med byggeprojekter for 68 mia. kr. fordelt på 4.719 projekter. Det svarer til en fremgang på 10 procent eller cirka seks mia. kroner sammenlignet med sidste år, hvor kommunernes samlede investeringer beløb sig til 61,7 mia. kroner.

Der bygges i gennemsnit for 11.889 kroner pr. indbygger i Danmark, og det er en fremgang på 979 kr. pr. indbygger siden sidste år. Tallene kommer fra Byggefakta A/S, som netop har udgivet rapporten ”Kommunernes investeringer 2016-2019”. Rapporten er udarbejdet i tæt samarbejde med kommuners forvaltninger og økonomiafdelinger og giver et overblik over samtlige 98 kommuners bygge- og anlægsinvesteringer de kommende fire år.

Flere projekter

”Vores nye rapport viser, at kommunerne har skruet op for investeringerne. Det er positivt. Og det er især inden for skole- og uddannelsesbyggeri samt sportsanlæg og lignende.

Størrelsen af de enkelte projekter er stort set uændret. Det er antallet af byggeprojekter, der er vokset siden sidste år”, forklarer adm. dir. Jens Slott Johansen, Byggefakta A/S.

Download rapporten gratis her:

”Kommunernes bygge- og anlægsbudgetter har generelt ligget på et lavt niveau de seneste år, hvilket sandsynligvis har betydet, at der har været et efterslæb på vedligehold rundt om i kommunerne. Derfor er det positivt, at investeringerne nu igen øges.

Fremgangen fordeler sig da også nogenlunde jævnt på alle typer af byggerier, når vi kigger på tallene overordnet. Det viser jo, at det er på alle fronter, at kommunerne har haft brug for at øge investeringerne”, fremhæver Jens Slott Johansen.

Hovedstaden rykker

Det er især kommunerne i Region Hovedstaden, der øger investeringerne de kommende år.

”Samtlige kommuner har tilsammen øget deres investeringer med 5,5 mia. kr. siden sidste år. Samlet set er kommunerne i Region Midtjylland gået lidt tilbage, men regionens kommuner holder fortsat et højt samlet niveau”, oplyser Jens Slott Johansen og tilføjer:

”Når man ser på kommunekortet i Danmark, er der en klar tendens til, at kommunerne investerer væsentligt mere i Region Midtjylland og Region Hovedstaden, mens langt de fleste kommuner i Syddanmark, Sjælland, samt Nordjylland ligger under landsgennemsnittet”.

Stadig enorme forskelle

Der er fortsat enorme forskelle på de enkelte kommuners anlægsbudgetter. Det bliver tydeligt, når man ser på nøgletallet ”Byggeaktivitet pr. indbygger”. Høje-Taastrup Kommune vest for København, som bygger mest, bygger for 21.163 kr. pr. indbygger, hvilket er otte gange mere end i Brønderslev i Nordjylland, hvor der bygges for 2.497 kr. pr. indbygger.

”Rapporten viser en tydelig skævvridning af investeringer, når vi sammenligner de enkelte kommuner. Der er klart nogle kommuner, der halter bagefter, når vi ser på investeringerne pr. indbygger. Størrelsen af investeringerne betyder jo noget for vedligeholdelsen og udbygningen af kommunale aktiver i forhold til det antal indbyggere, der bor i kommunen og benytter disse”, fastslår Jens Slott Johansen.

Rapporten indeholder nøgletal for alle 98 kommune med antal projekter, totale anlægssummer, byggeaktivitet pr. indbygger samt byggerier fordelt på hovedgrupper. Ligeledes oplistes de største aktuelle bygge- og anlægsprojekter for hver kommune.

Om rapporten
Rapporten ”Kommunernes investeringer 2016-2019” er udarbejdet af Byggefakta, som leverer projektinformation til byggebranchen. Rapportens data er baseret på samtlige 98 kommuners investeringsplaner, der er vedtaget i forbindelse med Budget 2016.
Alle planer er gennemgået i detaljer af researchafdelingen hos Byggefakta, og projekter, der indgår i rapporten, er registreret på baggrund af telefoninterviews med kommunernes forvaltninger. Herefter har kommunernes økonomiafdelinger haft data til gennemgang og korrektur.
Rapporten ”Kommunernes investeringer 2016-2019” er til fri download via www.byggefakta.dk/kommunernes-investeringer
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109