23948sdkhjf

Yderområderne får flere tomme boliger

Andelen af tommer boliger er steget i 26 kommuner. Det sker på trods af flere puljer der giver støtte til nedrivning
Næsten 142.000 boliger rundet om i landet står i øjeblikket uden fast beboer, og flere er så faldefærdige, at de burde rives ned.

Der er gennem årene blevet færre af disse boliger, men i 26 af landets kommuner – hovedsageligt i yderområderne – er antallet af sådanne ejendomme steget.

Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri.

Det er særligt kommunerne på øerne samt Lemvig, Thisted, Jammerbugt, Tønder og Frederikshavn kommuner, at der er kommet flere tomme huse. Her står over 10 procent af boligerne er tomme.

”Det er typisk de lidt mere velpolstrede kommuner, som så at sige har haft ”råd” og ressourcer til at benytte sig af de statslige puljer, som yder tilskud til nedrivning af tomme og forfaldne huse, fordi de kan leve op til kravet om, at kommunerne selv skal betale 30 procent af udgifterne til nedrivningen”, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri, Maria Schougaard Berntsen i en pressemeddelelse.

Rammer kommuner hårdt

Hun peger på, at 30 procents-kravet rammer disse kommuner hårdt, fordi de i forvejen har svært ved få de kommunale budgetter til at hænge sammen, og da de har flest af de tomme boliger, er det også sværest for dem at finde pengene.

I yderkommunerne er i gennemsnit 9,3 procent af husene tomme, mens det kun gælder for 3,6 procent og 4,5 procent i henholdsvis hovedstadsområdet og de resterende kommuner.

Nogle af de tomme boliger, hvor der ikke er en fast beboer, er sommerhuse, men rundt regnet er en tredjedel af husene i så dårlig stand, at de bør rives ned.

"Hvis vi har at gøre med en mindre by i et yderområde med for eksempel 3.000 huse, så betyder det, at cirka 270 af boligerne står tomme og forfalder. Problemet vil kun vokse, fordi yderområderne er udfordret af, at langt flere flytter fra landdistrikterne og ind til den lokale hovedby end modsat, og derfor vil der på den lange bane komme endnu flere tomme boliger i de kommuner, udtaler Maria Schougaard Berntsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125