23948sdkhjf

Dansker sætter gang i byggeri blandt mexicanske vulkaner

Omgivet af tre vulkaner og med frygten for jordskælv lurende påbegynder dansk arkitekt nyt byggeprojekt i Mexico
Den 38-årige danske arkitekt Jonas Upton-Hansen har fem år efter etableringen af sin arkitektvirksomhed efterhånden opbygget en ekspertise i højhusprojekter.

Hans engelske tegnestue, Upton-Hansen Architects, er i øjeblikket involveret i 10 højhusprojekter rundt om i verdenen, og nu kan virksomheden føje endnu et til opgaveblokken.

I Mexicos fjerdestørste by, Puebla, skal Upton-Hansen Architects sammen med den mexicanske tegnestue Serrano Monjarraz Arquitectos opføre projektet Proyecto Rivoli på i alt 42.000 kvm fordelt på beboelse, hotel, detail, restauration, gårdmiljø og parkering og med to tårne, der rækker omkring 100 meter op i luften.

Puebla er placeret mellem bjerge og vulkaner og er kendt for sine originale haciendas og arkitektur fra Mexicos forskellige epoker. Den historiske bymidte er samtidig placeret på FN-organisationen Unescos verdensarvsliste, så det er en lang designhistorie, som den danske arkitekt indtræder i.

”Vi er utrolig stolte over at havde vundet konkurrencen sammen med Serrano Manjarraz Arquitectos. Vi var fra starten enige om at inddrage de omgivende landskabselementer i designet, og vi er glade for, at bygherren kunne se værdien i den tilgang”, siger Jonas Upton-Hansen i en pressemeddelelse.

Aktiv vulkan

Jonas Upton-Hansen er uddannet fra The Architectural Association School of Architecture i London og startede sin tegnestue i London i 2011 efter ansættelser hos blandt andet den anerkendte engelske tegnestue Fosters + Partners, der har tegnet Elefanthuset i Københavns Zoo, og Murphy Jahn i Chicago.
Hos sidstnævnte arbejdede han også med højhusprojekter blandt andet et 40 etager højt beboelsestårn i Chicago og et 64 etager højt lejlighedskompleks på Manhattan i New York.

Det nye højhusprojekt i Mexico er placeret omkring bjergkæder med ikke mindre end tre vulkaner, herunder den dramatiske Popocatepetl, som er en aktiv vulkan, der konstant udspyer røg og aske. Profilen af projektets to tårne er direkte inspireret af de dramatiske, snedækkede vulkaner, formet med skarpe tinder og kamme.

Jordskælv lurer

Et andet vigtigt element, som tegnestuen har været nødt til at tage højde for i designet, er den store risiko for jordskælv i området.

”Jordskælv er ikke noget vi har særlig meget fokus på i Europa, når vi designer i højden, men i Mexico er der ofte skælv, og især med tårnhuse er det en vigtig faktor at tænke ind i projektet. Her har vi trukket på vores erfaringer fra et tidligere samarbejde med Serrano Manjarraz Arquitectos, nemlig det 133 meter høje tårnhus, Torre Alameda, i Mexico City. Her tænkte vi også jordskælvssikring ind fra starten og tilføjede et udvendigt diagrid (særlig konstruktion af diagonale stykker af eksempelvis metal og beton på en bygning, red.) som et integreret designelement,” forklarer Jonas Upton-Hansen.

Projektet er planlagt til at begynde inden udgangen af året med en målrettet færdiggørelse i slutningen af 2018.

Projektet Proyecto Rivoli
• Masterplanen indeholder to beboelsestårne, et boutique-hotel med 90 værelser, et mindre område med butikker, caféer og restauranter samt et gårdmiljø og parkering til mere end 750 biler.
• Projektet kommer til at bestå af et samlet bebygget areal på 42.000 kvm og 20,000 kvm underjordisk parkering.
• De to beboelsestårne vil få en højde på omkring 100 meter og vil bestå af mere end 140 lejligheder.
• Profilen af projektets to tårne er direkte inspireret af de dramatiske, snedækkede vulkaner, formet med skarpe tinder og kamme. Tårnene beklædes i mørke materialer som sort og grå vulkansk basalt, omgivet af hvid beton og polerede overflader.
• Byggeriets elementer er organiseret omkring en eksisterende væg fra en hacienda, og et stort træ på midten af grunden er bevaret i landskabsarkitekturen.
• Projektet er det andet samarbejde mellem Upton-Hansen Architects og Serrano Manjarraz Arquitectos.
• Projektet igangsættes inden slutningen af 2016 med en planlagt færdiggørelse i slutningen af 2018.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112