23948sdkhjf

Danmark er blevet mere erhvervsvenlig

Ifølge Dansk Byggeri er det blevet nemmere og billigere at drive virksomhed i Danmark
Generelt set er kommunerne på flere områder blevet mere imødekommende over for de lokale virksomheder.

Det viser nye beregninger, som Dansk Byggeri har lavet på baggrund af deres årlige analyse om kommunernes erhvervsvenlighed.

På 16 ud af 28 parametre, der handler om alt fra skatter og afgifter til sagsbehandlingstid og åbningstider, har kommunerne forbedret sig.

”Vi ser særligt forbedringer, når det gælder åbningstiderne på genbrugspladserne, ligesom flere kommuner har en ambition om hele tiden at reducere dækningsafgiften. Der er fra kommunalpolitikernes side fokus på god service og fair priser. Begge dele vigtige i virksomhedernes hverdag”, siger erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri, Morten Kamp Thomsen.

Derudover afholder flere kommuner årlige dialogmøder med virksomhederne, flere vej- og parkopgaver sendes i udbud, og flere ledige er kommet i job – alle parametre, der tæller op i Dansk Byggeris syn på erhvervsvenligheden.

”Erhvervsvenlighed er mange ting. For eksempel ved at udlicitere vej- og parkopgaver er der mulighed for at opnå besparelser på omkring 10 procent, fordi private virksomheder ofte har nogle stordriftsfordele, som en kommune ikke har. Skattekronerne løber længere på literen, og private har mulighed for at få nye opgaver. Det er en fordel for begge parter”, lyder det fra Morten Kamp Thomsen.

Analysen
Dansk Byggeris årlige analyse af kommunernes erhvervsvenlighed måler kommunerne på 28 parametre.

Nye beregninger viser, at der har været en generel forbedring af 16 parametre sammenlignet med sidste år, mens der er sket en tilbagegang på otte. De sidste fire parametre er ikke mulige at bedømme.

Du kan se udviklingen i erhvervsvenligheden fra 2015 til 2016 på de enkelte parametre i figuren i billedmodulet øverst.
(Kilde: Dansk Byggeri)

Ikke alt er lige godt

Til gengæld har flere kommuner indført kædeansvar, som Dansk Byggeri anser som et skridt i en mindre erhvervsvenlig retning.

”Dansk Byggeri og 3F afholder i forvejen såkaldte 48-timers møder, hvor virksomheder, der er under mistanke for ikke at have orden i tingene, skal dokumentere, at overenskomsten overholdes. Det er et effektivt redskab, som overflødiggør kædeansvar, som også har den ulempe, at det i mange tilfælde udelukker små virksomheder fra at byde på de opgaver, som kommunen sender i udbud”, siger Morten Kamp Thomsen.

”Jeg glæder mig dog over, at det samlet set går den rigtige vej og ikke mindst, at dialogen mellem det lokale erhvervsliv og kommunerne hele tiden bliver styrket. For når vi snakker sammen, så er der også gode muligheder for at forstå hinandens udfordringer og finde en løsning, der virker for alle parter”, tilføjer han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14