23948sdkhjf

DEBAT: Uansvarligt at lade 73 procent vælge gymnasiet

Politikere og embedsmænd bør gøre mere for at sikre, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse, skriver Jens Andersen, lokalafdelingsformand hos Arbejdsgiverne
Der er mange flotte løfter om faglærte i denne tid. Politikere og kommuner overbyder hinanden med ambitiøse udmeldinger om de mange unge, der fremover skal have en erhvervsuddannelse i deres kommune. På landsplan er målsætningen, at 25 procent af en ungdomsårgang skal have en erhvervsuddannelse. Det er man bare ikke i nærheden af i mange kommuner.

I Region Nordjylland søger 24 procent ind på en erhvervsuddannelse. Men i den anden ende af skalaen ligger Region Hovedstaden, hvor kun 13 procent vælger en erhvervsuddannelse. I Gentofte Kommune er tallet helt nede på 3 procent.

Mangel kan mærkes nu

Vi står i en situation, hvor Danmark kommer til at mangle 30.000 faglærte om bare fire år og 70.000 faglærte i 2025. Og det kan vi allerede mærke ude i virksomhederne. Smede og industriteknikere er i flere områder næsten umulige at opdrive. Det lægger en dæmper på virksomheder i vækst, der har brug for at ansætte nye folk. Det skader simpelthen landets produktivitet og vores fælles økonomi.

Samtidig vil der i 2025 være et overskud på 46.000 med kun en studentereksamen og 12.000 med en lang videregående uddannelse, som der ikke er arbejde til. Tænk hvor ærgerlige de unge bliver, når de efter fem år på universitetet finder ud af, at der i deres tilfælde ikke venter et godt arbejde, en god løn og alt det andet, de har forestillet sig.

Når samfundet betaler unge penge for at tage en uddannelse i form af SU, sender det et signal om, at der er behov for, at de tilegner sig den pågældende uddannelse. Det er en blåstempling. Alligevel bliver man ved med at optage studerende på visse uddannelser i mængder, som arbejdsmarkedet ikke kan opsuge.

Brug for bedre formidling

Tænk hvis man i stedet kunne få flere af de unge over på erhvervsuddannelserne. Her skal vi blive bedre til at formidle alle fordelene ved en erhvervsuddannelse. Jobsikkerhed. Mulighed for at blive selvstændig. Glæden ved at kunne skabe et produkt med sine hænder. Og så er der i øvrigt stadig mulighed for senere at læse videre.

Politikere og embedsmænd er i gang med at vende skuden. Men det går stadig den gale vej. Der skal meget mere handling bag ordene, hvis vi ikke skal stå over for en uoverskuelig udfordring. Indtil da står man i mange håndværks- og industrivirksomheder og ser måbende til, mens 73 procent af en ungdomsårgang drøner direkte ind på en gymnasial uddannelse. Det bør man som ansvarlig politiker ikke bare se stiltiende til.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111