23948sdkhjf

DAGENS LEDER: Ingen skal uddannes til lav løn og ledighed

Det mener Licitationen - Byggeriets Dagblad
Når en borger vælger et job med en lav løn, så hæmmer det produktiviteten. Derfor skal borgerne – og især de unge som står for at skulle vælge en uddannelse – fokusere mere på livslønnen, så de kan bidrage positivt til produktiviteten.

Det mener den borgerlige tænketank Cepos, som leger med tanken om at lette topskatten og skrotte SU’en på kandidat- uddannelserne. Det vil give eksempelvis en civilingeniør en bedre livsløn og samtidig medvirke til at forbedre produktiviteten.

En af de alvorlige effekter af at have et job med lav løn er, at det også skaber høj ledighed. Og paradoksalt nok handler det ikke kun om, at øgede kompetencer – herunder en kandidatuddannelse – fører til en god løn.

Ifølge Produktivitetskommissionen vælger stadig flere unge således en videregående uddannelse, hvor der er stor arbejdsløshed, og hvor lønnen derfor er lav.

Det er ikke sikkert, at forslaget fra Cepos alene kan løse problemerne. Men det er absolut en farbar vej i forhold til at øge produktiviteten i samfundet at tilbyde uddannelser, som giver høj livsløn og ikke skaber ledighed.

Det er tvivlsomt, om der kan skabes politisk enighed om at få luget ud i uddannelsestilbuddene, så de bedre matcher samfundets krav til velfærdssamfundet.

Men det er helt sikkert værd at tage forslaget fra Cepos alvorligt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125