23948sdkhjf

Danmark skal forske sig til guldplacering i beton

Markant nye måder at tænke byggeri og materialer ind på er med forskernes hjælp på vej til at blive virkelighed
3D-printede huse, in-situ støbte broer og arkitektonisk tilpassede løsninger i beton til bevaringsværdige bygninger.

Få år fra nu er der vendt op og ned på mange af de måder, byggebranchen i dag agerer på – ikke mindst på betonområdet.

Teknologisk Institut har netop fået bevilget nye tre- årige såkaldte resultatkontrakter frem til 2018 fra Styrelsen for Forskning og Innovation.

En række projekter

Ifølge bladet Beton, der udgives af Dansk Beton og Dansk Betonforening, vil samarbejdet give rum til en række forskningsprojekter, der skal bringe dansk beton- og elementhåndtering op i den internationale superliga.

Alene den hastigt voksende teknologi bag 3D-printerne kan over få år totalt ændre vores syn på byggeri.

Nu handler det om at gøre blandingsforholdene så holdbare, at husene – med centerchef Dorthe Mathiesens ord ”fortsat kan holde i mange år, som vi er vant til”, som hun siger til bladet.

Meget mere i vente

Og der er masser af spændende projekter i støbeskeen. I efteråret fortalte Arkbyg om det EU-støttede Brightwall-projekt med deltagelse af blandt andre Teknologisk Institut og betonelementvirksomheden Confac A/S, der har manifesteret sig i en prototype, der er monteret i Energy Flex Office på Teknologisk Institut i Høje Taastrup.

Brightwall-konsortiet har gennem flere år arbejdet intenst med at udvikle et nyt byggemateriale, såkaldt gennemskinneligt beton, i form af en sandwichkonstruktion beregnet til blandt andet facader.

Brightwall har angiveligt højt arkitektonisk potentiale og øger bygningens udnyttelse af naturligt lys samt øger den termiske kapacitet i rumzoner tæt på facaden.

Derved imødekommer materialet vigtige og fremtidsrettede krav til både energieffektivitet og indeklima.

Mindre bekosteligt

Konceptet omfatter nyskabelser, der gør såkaldt dynamisk kontrol af dagslys muligt, og løsner for første gang de barrierer, der hidtil har eksisteret mellem forskning og udvikling.

Produktionen har nemlig været meget bekostelig. Men nu er det for første gang blevet muligt at indlejre optisk teknologi og varmeisolering i de præfabrikerede sandwichpaneler.

”At få lysledere, armering og isolering til at spille sammen med betonen har været en af de helt store udfordringer, men vi er godt på vej. I projektkonsortiet stiller vi jo krav om noget, der kan bruges i praksis. Da vi i et intenst forløb over nogle dage fik fremstillet prototypen på Confacs fabrik ramte vi rigtigt”, sagde arkitekt og projektleder hos Teknologisk Institut, Johannes Greisen, i oktober til Arkbyg.

Klar til flere test

Et af målene for projektet er på sigt at revolutionere store dele af byggebranchen.

Beton, som dagslyset kan trænge igennem, vil givetvis være et attraktivt materiale, hvis der vel at mærke er økonomi i det.

Hvor mange procent af dagslyset slipper indenfor med den nye betontype?

”Vi ved endnu ikke hvor meget dagslys der slipper igennem – det er netop det, vi skal teste i Energy Flex Office”, siger Johannes Greisen til Arkbyg.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.298