23948sdkhjf

En rejse til fremtidens sunde indeklima

Forskningslaboratorierne hos teknikentreprenøren Caverion arbejder med flere bæredygtige modeller for komfort i private hjem, på skoler, sygehuse og i virksomheder
Røgen vælter ud fra usynlige dyser i loftet, smyger sig nedad og bliver pustet væk i store slanger.

Vi befinder os i teknikentreprenøren Caverions enorme udviklingshaller i den tyske by Aachen, hvor fremtidens teknik til bedre indeklima, ventilation, tæthed og akustik bliver udviklet.

”Midt i Hamburg, tæt på livlige Reeperbahn, ligger et laboratorium for biologisk forskning, og her opbevarer man blandt andet ebolavirus. Så det stiller store krav til vores teknologi og evne til at holde laboratorierne tætte”, siger Werner Kühn, adm. direktør for virksomhedens tyske afdeling.

Operationsstue i 1:1

Og at firmaets teknologi kan holde tæt, får vi kort efter demonstreret i de omfattende forskningslokaler og testlaboratorier, hvor udviklingsdirektør Detlef Makulla kan fremvise en operationsstue, som i naturlig størrelse er bygget for optimalt at måle og teste luftstrømme og maskinernes evne til at holde rummet tæt og sterilt.

I den anden ende af den enorme hal, der har 12 meter til loftet, er indrettet et kontormiljø, komplet med væg-til-væg udsmykning, så man får en illusion af at befinde sig i en skyskraber midt på Manhattan.

Også her vælter der pludselig røg ud fra loftet og i dette 1:1-miljø kan vi pressefolk igen blive underholdt af cirkulerende ”airflow” baseret på komplicerede forudgående computerberegninger.

Let at regulere

”En bygning skal være let at regulere, og fremtidssikret”, siger Carina Qvarngård, som er direktør for forretningsudvikling hos Caverion.

”Vi skal være fremsynede, for snart vil de tekniske installationer tale sammen, og vi ser allerede nu langt smartere indretning af for eksempel store nye sygehuse, hvor teknik ikke længere befinder sig over patienternes senge, men ude på gangene. Den udvikling skal vi være med til at støtte”, siger hun.

Det er ifølge Caverion en af grundene til, at virksomheden forsøger at introducere sloganet ”Life Cycle Solutions for Building and Industries”.

Større produktivitet

Og arbejdet er i gang.

Caverion – der netop har udsendt en stort anlagt reklamefilm, der foregår på en rumstation – har blandt andet udviklet et nyt værktøj kaldet Byggsim baseret på fire års forskning. Det beviser ifølge virksomheden, hvor meget mere produktive skolebørn, studerende og medarbejdere i firmaer bliver, når indeklimaet er optimalt.

For som den norske forsker, dr. scient. Ragnhild Wiik, formulerer det:

”Har du nogensinde tænkt over, at den eneste grund, til at vi bygger huse, er, at vi har brug for et indeklima”.

Licitationen - Byggeriets Dagblad var inviteret til Aachen af Caverion.

Læs også: " Individuelt indeklima på vej ".

Caverion er en ægte europæer
Teknikentreprenøren Caverion er en ægte europæisk virksomhed med rødder i alle landene på tværs af det nordlige og centrale Europa.
Caverion Danmark A/S har cirka 1.000 ansatte fordelt på 12 kontorer og servicecentre i de større danske byer.
Firmaet designer, udvikler og vedligeholder energieffektive bygningssystemer og har specialiseret sig i industrielle serviceløsninger. Arbejdet omfatter teknologiske kompetencer og service til alle bygningssystemer i hele ejendommens livscyklus.
Caverion blev etableret gennem et aktiesplit fra YIT Group i juni 2013. Caverion-koncernen havde i 2015 indtægter på ca. 2,4 mia. euro (17,8 mia. kroner) og har i alt 17.400 medarbejdere i 12 lande i Europa, størst i Sverige, Finland, Norge og Tyskland. Virksomheden er børsnoteret på Nasdaq-børsen i Helsingfors og samarbejder efter behov med andre virksomheder for at skabe nøglefærdige løsninger.
Kilde: caverion.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.344