23948sdkhjf

Årvågen byggeleder redder 121 rækkehuse

Boliger i Herlev bliver renoveret og renset for skimmelsvamp med sundhedsgevinster for både boliger og beboere til følge
Et problem, der kunne have vokset sig meget stort i en rækkehusbebyggelse i Herlev ved København, blev taget i opløbet.

Hvad der oprindelig skulle have været en kontrol i forbindelse med renovering af badeværelser i kompleksets 121 boliger udviklede sig til det, der nu bliver en omfattende tag- og sundhedsrenovering.

Men ikke så omfattende som den kunne have været.

”Belægning og isolering ind til de originale tagspær skrælles af tagene, så renses tagkonstruktionen for skimmelsvamp og til sidst genopbygges konstruktionen, så den overholder de nyeste energikrav”, siger Svante Emtoft, teknisk leder og skimmelsvamp-ekspert i Dansk Miljøanalyse.

Boligkvarteret Sortemosen i Herlev – i daglig tale kaldet Cowboybyen – består af de mange rækkehuse i enkelt- eller dobbeltplan, en halv kilometer fra Hareskoven.

Årvågen byggeleder

”Opgaven lød oprindelig på renhedskontrol i forbindelse med etablering af nye badeværelseskerner, men en årvågen byggeleder fra hovedentreprenøren Ole Jepsen A/S bad os om at undersøge tagene, fordi der tidligere har været problemer med fugt i tagkonstruktionen. Det var ellers ikke en del af renoveringsprojektet”, siger Svante Emtoft.

”Gennem en fugtteknisk undersøgelse kunne vi konstatere, at en udskiftning af hele tagkonstruktionen var nødvendig for at sikre et sundt indeklima og en tæt klimaskærm. Byggeskadefonden bevilligede de ekstra penge, og et problem, der ellers kunne have vokset sig meget stort, blev taget i opløbet”, fortæller han.

Sunde boliger

Sortemosen er opført i 1978 og er uden fokus på tagkonstruktionen renoveret ad flere omgange.

”Derfor var fugt og skimmel blevet et problem, som det ofte sker på denne tids byggerier med klassiske tagpaptage med lav hældning”, siger Svante Emborg.

”Det manglende fokus på tagene fører til et utilstrækkeligt fald mod tagfladens afløb. Det skaber revner i tagdækningen, hvor vandet kan trænge ind, med det resultat, at der opstår problemer med fugt og skimmel, men den nye tagkonstruktion får igen fokus på helheden. Det giver sundhed til ikke bare bygningerne men også beboerne”, siger han.

Renoveringen forventes færdig til efteråret og gennemføres for Boligselskabet Sortemosen med KAB som bygherre.

Ole Jepsen A/S er hovedentreprenør, Rambøll er totalrådgiver og Dansk Miljøanalyse A/S har gennemført fugttekniske analyser og bekæmpelse af skimmelsvamp.

Projekt Cowboybyen
Projektet i Sortemosen omfatter renovering af badeværelser, udskiftning af vinduer og døre i facader og vindfang samt fjernelse af PCB-holdigt materiale i eksisterende trækonstruktioner omkring alle vinduer og døre.
Husene er firkantede og findes i et eller to plan. Der er 122 huse i bebyggelsen – flest i to plan. Bebyggelsen kaldes Cowboybyen, fordi alle husene har en veranda – porch – ud for køkken og stue. Husene er udvendigt beklædt med trykimprægneret træ. Verandaerne bæres af træstolper, hvilket sammen med de store panoramavinduer giver husene et unikt præg.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094