23948sdkhjf

Lokaleleje giver luft i kommuners budget

Det særlige omprioriteringsbidrag lægger loft på skoleudvidelser. Løsningen kan være at leje pavilloner til skolebrug
Sidste år indgik regeringen og kommunerne en aftale om, at alle kommuner skal skære én procent af de kommunale budgetter i årene 2016 til 2019.

Det betyder, at kommunerne skal spare 2,4 mia. kroner i 2016 alene. Pengene går til staten via det særlige omprioriteringsbidrag, og staten bestemmer hvilke kerneområder, der skal nyde godt af de opsparede midler.

For mange kommuner betyder sparekravet, at anlægsprojekter bliver sat på hold.

Men i stedet for at kaste en hvid pil efter den nødvendige udvidelse af skolen, er der en anden løsning.

Nemlig midlertidig lokaleleje. Det benytter man sig af i Sverige i stor stil, hvor der netop nu er så stor efterspørgsel på moduler til skolebrug, at producenterne næsten ikke kan følge med.

”I Sverige har man indset, at demografiske udsving ikke er permanente størrelser. Du kan have nogle år, hvor der er brug for rigtig mange skolelokaler, mens der andre år er faldende børnetal. I Sverige er der lige nu mange flygtningebørn, der har brug for at komme på skolebænken. Derfor efterspørger mange kommuner pavilloner designet til skolebrug”, fortæller Claus Weppler, adm. direktør i Temporent Danmark, der leverer pavilloner til virksomheder, skoler og børnehaver, i en pressemeddelelse.

Kommunen binder sig kun for en begrænset periode. Når lejeperioden er ovre, bliver skolemodulerne fjernet igen.

Set fra et kommunalt synspunkt er der yderligere den fordel, at omkostningerne kører over driftsbudgettet i stedet for anlægsbudgettet.

Det betyder, at beslutningen om at skaffe den nødvendige plads kan føres ud i livet langt hurtigere og med langt lavere risiko, end hvis man skulle opføre et permanent byggeri.

”Vi kan levere en færdigopstillet og indflytningsklar årgang til en skole inden for cirka seks uger, hvor alle omkostninger for lejeperioden er kendt på forhånd ned til mindste 25-øre. Her skal man huske på, at der ved nybyggeri opstår uforudsete udgifter i otte ud af ti tilfælde”, siger Claus Weppler.

Større frihed

Alligevel tøver mange danske kommuner med at leje pavilloner til skolebrug.

Fordommen er, at man får nogle slidte og triste baraklignende lokaler med et dårligt arbejdsmiljø.

Men modulerne kan designes specifikt til børnehaver og skoler i samarbejde med lærere og pædagoger. På samme måde er lokalerne indrettet med nye indeklimaløsninger, der betyder, at akustikken og komforten ofte er på et højere niveau end det, lærerne kommer fra.

brahe
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141